Zdravlje
ISPIJANJE ČAJA

Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Svakodnevno ispijanje crnog, zelenog ili oolong čaja povezano je sa 17 posto nižim rizikom od dijabetesa u prosječno deset godina. Ispijanje jedne do tri šalice čaja dnevno smanjuje rizik za četiri posto. Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa u Stockholmu, a temelje se na pregledu 19 studija kojima je obuhvaćeno više od milijun ljudi. Rezultati sugeriraju da ljudi mogu činiti nešto toliko jednostavno kao što je ispijanje četiri šalice čaja dnevno kako bi potencijalno smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Prethodno istraživanje pokazalo je da bi čaj mogao biti koristan za zdravlje, djelomice zato što sadrži antioksidanse i polifenole koji mogu štititi od bolesti. No kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, stručnjaci se slažu da bi ljudi prije svega trebali kontrolirati svoju težinu budući da je pretilost glavni uzrok razvoja dijabetesa tipa 2.

Kad su istraživači napravili sustavni pregled postojećih studija do rujna 2021. iz osam zemalja, analiza je pokazala da svaka šalica čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za otprilike jedan posto. Nalazi su se potvrdili neovisno o vrsti čaja koji ljudi piju, jesu li bili muškarci ili žene, i bez obzira na to gdje su živjeli. Pokazalo se da čaj smanjuje rizik, ali samo kad se pije u prilično velikim količinama. Moguće je da određene komponente čaja, poput polifenola, mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, ali dovoljna količina tih bioaktivnih spojeva možda je potrebna da bi bilo učinkovito. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana