Zdravlje
UNICEF-OVA STUDIJA O PRAVIMA DJECE

Glas i mišljenje sve djece jednako su važni
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate opsežne studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na njihov život. Važan cilj projekta je promicanje ideje da je glas i mišljenje sve djece jednako važno i da je participacija pravo sve djece, a istovremeno i put prema ostvarivanju svih drugih prava. Djeca imaju dojam da ih odrasli ne shvaćaju ozbiljno i ne doživljavaju kao važnu društvenu skupinu. Djeca upozoravaju da odrasli imaju predrasude o njima i njihovim sposobnostima (osobito prema djeci iz ranjivih skupina) te da su prema njima nepovjerljivi. Djeca svoj utjecaj na donošenje odluka vide kao malen ili nikakav. Odrasli ih pitaju za mišljenje, ali to nema utjecaja na donošenje odluka. Građani smatraju da su prava djece iz ranjivih skupina zadovoljena u znatno manjoj mjeri nego prava djece općenito. Građani mnogo više podržavaju prava na zaštitu i optimalan razvoj djece nego prava na samoodređenje, kao što su slobodno izražavanje stavova, sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima koja se tiču djece, odabir škole koju će pohađati, odabir aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, odabir vjeroispovijesti i slično, a tek se djelomično slažu da su djeca općenito sposobna izražavati svoja mišljenja i donositi odluke o sebi. Odrasli bi trebali poštovati mišljenja djece i mladih u pitanjima koja ih se tiču, a četvrtina građana nije sigurna ili se ne slaže da bi se mišljenje djece trebalo poštovati. Polovina ispitanika slaže se da je većina djece sposobna izraziti svoje mišljenje o pitanjima koja ih se tiču, kada su im prezentirane adekvatne informacije. Slažu se da većina djece može razumjeti pitanja koja će na njih utjecati u budućnosti i formirati vlastito mišljenje o temama od društvenog značenja. Nekim skupinama djece građani bi bili spremni i ograničiti prava na participaciju (npr. djeci s teškoćama u razvoju, djeci počiniteljima kaznenih djela, djeci migrantima, djeci romske nacionalne manjine). Građani misle da djeca ni iz jedne ranjive skupine ne bi trebala samostalno odlučivati o stvarima koje ih se tiču. Nisu sve ranjive skupine djece u jednakom položaju - društvena solidarnost i empatija snažnije su prema djeci s teškoćama u razvoju nego prema djeci tražitelja azila ili migranata, djeci romske nacionalne manjine ili djeci s problemima u ponašanju.



"Sva djeca imaju pravo izraziti svoje mišljenje i utjecati na odluke koje ih se tiču. Ipak, kako nam govori Studija i djeca koja su u njoj sudjelovala, to nije uvijek tako. UNICEF dosljedno podržava pružatelje usluga da uključe smisleno sudjelovanje djece u procesima donošenja odluka kako bi osigurali da usluge stvarno koriste djeci", kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Dječja participacija proces je primanja i dijeljenja informacija, u kojem se pita dijete i s njime se savjetuje o relevantnim temama, u kojem je aktivno uključeno u različite aktivnosti, kao i u postupak donošenja odluka. J.Kn.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike