Novosti
NEFORMALNI SUSRET LIDERA EUROPSKE PUČKE STRANKE

Plenković: EPP mora predvoditi Europu
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je na neformalnom susretu lidera Europske pučke stranke (EPP) u Ateni rekao kako ta politička grupacija treba predvoditi Europu u izazovnom razdoblju koje slijedi, priopćeno je iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Na okupljanju lidera EPP-a u Grčkoj sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik grupacije Manfred Weber, predsjednici Cipra i Rumunjske Nicos Anastasiades i Klaus Iohannis, premijer Slovačke Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani, predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera sestrinskih stranaka EPP-a, stoji u priopćenju.

EPP je pritom izrazio jasnu podršku Ukrajini kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati, a razgovaralo se i o pripremama stranaka u okviru grupacije za predstojeće izbore za Europski parlament 2024. godine na kojima pučani žele zadržati najveći broj parlamentarnih zastupnika.

„Kao najsnažnija politička grupacija, čvrsto usidrena na europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost pokazati vodstvo te u  krizi biti uz građane i gospodarstvo“, stoji u priopćenju.

Plenković je u svom izlaganju na skupu istaknuo da u „izazovnom razdoblju za Europu i njezine građane“ EPP „treba predvoditi u pronalasku rješenja kojima će se ublažiti inflatorni pritisci, kao i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurna opskrba energentima i hranom“.

Naveo je primjer svoje vlade, kazavši da je ona „pravodobno i sveobuhvatno te uz dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva“.

Najavio je i projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG terminala na Krku, te govorio o hrvatskom ispunjavanju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i šengenskom prostoru, zahvalivši kolegama na podršci.

Plenković se u Ateni sastao s predsjednicom Europske komisije te s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

(Hina)

Možda ste propustili...

INSPEKCIJA OTKRILA BROJNE NEPRAVILNOSTI

Neopravdana su poskupljenja utvrđena u četvrtini nadzora

MUP: KREATOR PRIČE SKRETAO PAŽNJU SA SVOJE ODGOVORNOSTI

Događaj u kojem policajci šmrču kokain izmišljen je

NOVIM ZAKONOM DO UBRZANJA OBNOVE

Brzo iskoristiti oko milijardu eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?

2

ŠEFOVI DIPLOMACIJE HRVATSKE I SRBIJE

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

3

LAŽNI MAILOVI PRISTIŽU S RAZLIČITIH ADRESA

Porezna uprava upozorava na lažne poruke e-pošte o povratu ili potrebi uplate poreza