Novosti
OTVORENA OBNOVLJENA ZGRADA HZMO-A I HZZO-A

Zaposlenici i korisnici sada imaju najviše standarde
Objavljeno 3. prosinca, 2022.
Na Dan grada Osijeka svečano je bilo i u Područnoj službi HZMO-a u Osijeku, u Ulici kralja Zvonimira 1, gdje je otvorena obnovljena i rekonstruirana zgrada HZMO-a i HZZO-a, za koju je ukupno utrošeno 25,5 milijuna kuna. Završetkom Projekta energetske obnove poslovne zgrade u Osijeku s kojom se započelo u srpnju 2019. godine, povećat će se kvaliteta poslovanja oba zavoda zahvaljujući energetskoj obnovi i korištenju obnovljivih izvora energija u poslovnom prostoru. Projekt se provodio u dvije faze: energetska obnova te klimatizacija i unutarnje uređenje zgrade. Ugovorena vrijednost radova prve faze iznosila je 7,6 milijuna kuna od čega je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj nepovratno dodijeljeno 4,7 milijuna kuna. Ugovorena vrijednost radova druge faze iznosila je 15,7 milijuna kuna a opremanja zgrade namještajem 2,2 milijuna kuna.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić ocijenio je kako zaposlenici sada imaju najviše standarde, kao i svi korisnici koji će dolaziti u Područni ured i prijavljivati se na tržište rada, odnosno na zdravstveno i mirovinsko osiguranje ili podnositi zahtjeve za mirovinu.

Podsjetio je da se od 1. siječnja povećavaju obiteljske mirovine za 10 posto, što će ići automatizmom.

- Jednako tako povećavamo i one najniže mirovine; kao što smo 2019. povećali za 3,13 posto, sada dodatno to činimo za 3 posto. Uvodimo i jednu novost u mirovinski sustav – korištenje dviju mirovina, one osobne i pripadajućeg dijela obiteljske mirovine, što je iznimno važno u trenucima kada osobe ostanu bez svoga partnera, da ipak dio njegove mirovine kao prevenciju rizika od siromaštva mogu koristiti i osigurati standard za koji su se borili uplaćujući mirovinski doprinos čitav život - kazao je Piletić.

Istaknuo je kako će prava ići automatizmom te da korisnici mirovina neće morati podnositi apsolutno ništa.

- Za izračun koji su modeli povoljniji obučeni su i pripremljeni djelatnici HZMO-a. koji će biti dostupni onima koji žele vidjeti koji im je izračun mirovine povoljniji. Budući da procjenjujemo da će ovo pravo moći koristiti više od 155 tisuća naših umirovljenika, pozivamo ih da ne stvaraju gužve jer smo kroz zakonski tekst dali mogućnost da se ta prava mogu zahtijevati do kraja 2023. godine i bez obzira na to kojega dana podnijeli zahtjev, pravo će im se priznati s 1. sječnja 2023. godine - zaključio je ministar Piletić.

Otvorenju obnovljene osječke zgrade HZMO-a i HZZO-a nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak ocijenivši ovo važnim i velikim projektom za stanovnike Osijeka i OBŽ-a, ali i šireg prostora istoka Hrvatske koji gravitira ovim područnim uredima.

- Što se tiče ukupne vrijednosti europskih projekata koji su realizirani u RH u svrhu bolje energetske efikasnosti javnih zgrada, on je veći od 5 milijardi kuna, a riječ je o 1581 projektu - kazala je Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je da smo za ovu zgradu svi vezani od rođenja do mirovine te da ona nije samo obnovljena u vizualnom i funkcionalnom smislu, već i energetskom smislu.

- Nadam se boljoj usluzi i ugodnijem okruženju, u kojemu će se bolje osjećati i djelatnici i korisnici usluga - poručio je.

Posebno priznanje od svih nazočnih dobila je Biljana Tuševski, predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku i voditeljica projekta obnove, koja je prepuna emocija kazala kako se "bajka ostvarila, vratili smo se na staru adresu, a projekt je uspio".

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da je rekonstruirana zgrada poklon Gradu za rođendan. Tomislav Prusina