Novosti
PLENKOVIĆ ODBACUJE PRIJEDLOG OPORBE

Obuka Ukrajinaca je - vojna pomoć
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Misija EU-a za vojnu pomoć Ukrajini odnosi se na "vojnu pomoć", rekao je u petak premijer Andrej Plenković odbacivši prijedlog oporbe da Hrvatska u njoj sudjeluje u civilnom dijelu.

Nakon što su se predsjednik države i oporba usprotivili prijedlogu Vlade da Hrvatska u sklopu misije EU-a obučava ukrajinske vojnike, Zeleno-lijevi blok i SDP u Hrvatskom saboru predložili su da ih Hrvatska trenira za razminiranje, osiguranje i zaštitu oslobođenih područja te mjesta ratnih zločina i jačanje u području kibernetičke sigurnosti.

"Misija EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM), kao što i njezin naziv kaže je misija vojne pomoći", rekao je premijer rabeći engleski naziv "military assistance" u izjavi novinarima u Osijeku nakon svečane sjednice u povodu Dana grada.

"Cijela tehnička vrsta angažmana nije smišljena od civilnog dijela MORH-a, nije smišljena od strane politike, od HDZ-a, već od glavnog stožera Oružanih snaga, dakle od vojnika", rekao je.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM podijelilo je Sabor, pa će vladajući zastupnici glasati "za", a oporba se protivi tvrdeći da je odluka Vlade protuustavna i da su zastupnici žrtve neslaganja između predsjednika Zorana Milanović i premijera. "Otvorena su im vrata, pa imaju šanse još dva tjedna", rekao je Plenković.

Da bi Sabor potvrdio Vladin prijedlog, potrebna je dvotrećinska većina zastupnika. Odluku o misiji donosi Sabor budući da se s njome nije suglasio predsjednik države, ujedno vrhovni zapovjednik vojske. Milanović tvrdi da prijedlog nije u skladu s Ustavom. H
Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana