Svijet
TERORISTIČKI ČIN I SPECIJALNI RAT

Zastrašivanje: Ukrajinsko veleposlanstvo dobilo krvavi paket sa životinjskim očima
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Hrvatskoj jedno je u nizu ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu koje je primilo "krvave pakete" sa životinjskim očima, objavilo je u petak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.



Pozivajući se na objavu na Facebooku glasnogovornika ministarstva Olega Nikolenka, agencije prenose da su paketi, natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa, također poslani ukrajinskim veleposlanstvima u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji te generalnim konzulatima u Napulju i Krakovu i konzulatu u Brnu.

Taj se incident događa nakon šest pisama bombi poslanih na različite adrese u Španjolskoj, uključujući ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, veleposlanstvo SAD-a te ured premijera Pedra Sancheza.

"Proučavamo značenje te poruke", napisao je Nikolenko, dodajući da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb naredio svim veleposlanstvima da pojačaju osiguranje. Također navodi da je vandaliziran stan veleposlanika u Vatikanu. Izvor u veleposlanstvu u Rimu rekao je da je pred vratima ostavljen ljudski izmet. Ukrajinsko veleposlanstvo u Kazahstanu je dobilo prijetnju bombom, no to kasnije nije potvrđeno.

MUP je potvrdio da ih je ukrajinsko veleposlanstvo obavijestilo kako je od djelatnika pošte trebalo preuzeti pošiljku koju su odbili zaprimiti zbog upozorenja ukrajinskog MVP-a. "Odmah nakon saznanja policija je poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u koordinaciji s drugim sigurnosnim službama i u kontaktu s ukrajinskim veleposlanstvom", priopćio je MUP.

Saborski zastupnici ove su događaje ocijenili pokušajem zastrašivanja, terorističkim činom i specijalnog rata te pozvali na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) poručio je počiniteljima da "neće nas pokolebati u odlučnosti da pomognemo Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi protiv agresora".

Smatra i da je ovo možda pokušaj zastrašivanja zemalja koje su se istaknule u potpori Ukrajini, poput Poljske i Hrvatske. Istaknuo je da ovo treba oštro osuditi, istražiti i kazniti počinitelje ako ih je moguće naći. Uvjeren je da ovakvi incidenti neće utjecati na glasovanje o misiji EUMAM.

Arsen Bauk (SDP) kaže da ovo doživljava kao pokušaj zastrašivanja i oblik specijalnog rata. "Apeliram na one koji imaju ovlast za to da sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu i stave to na dnevni red", rekao je Bauk. H
Najčitanije iz rubrike