Sport
JAPAN SLAVI SVOJE NOGOMETAŠE I IZBORNIKA MORIYASU

Moji igrači igraju u novoj eri japanskog nogometa i ne mislimo stati u osmini finala
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

Na svom sedmom uzastopnom svjetskom prvenstvu Japan je četvrti put uspio proći u skupinu i plasirati se u osminu finala. Igrali su u toj fazi i na prošlom SP-u u Rusiji, no u Kataru su im tek rijetki davali izglede da to ponove. Vjerojatno takvih nije bilo previše ni u Zemlji Izlazećeg Sunca koji su optimistično očekivali kako će njihova reprezentacija, uz dva bivša svjetska prvaka (Njemačka, Španjolska), osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini E. No Japance se nikada ne smije otpisati, pokazali su to i u Dohi.



Ne samo da su razuvjerili sve nevjernike i prošli, igrači Hajimea Moriyasa to su ostvarili na način koji će se velikim slovima upisati u povijesne knjige japanskog nogometa, jer su pobijedili i Nijemce i Španjolce te kao pobjednici skupine E izborili nokaut-fazu i ogled s Hrvatskom. Već kada su šokirali Elf u prvom kolu, bilo je jasno kako se ova skupina neće rasplesti prema očekivanjima velikana. Potom su podbacili protiv Kostarike, propustivši prvu meč-loptu i tako odškrinuli vrata Nijemcima da se ipak domognu drugog kruga. Morali su za osminu finala težim putem, i to su i ostvarili, praktički kopirajući utakmicu s Njemačkom, koju su s pobjedom nad Furijom i ispratili iz Katara.

Kao i protiv Elfa i protiv Španjolske Japanci su bili potpuno nemoćni u prvom poluvremenu, no još su jednom u nastavku u kratkom razdoblju kreirali veliki i neočekivani preokret. Tada su zabijali Doan i Asano, a sada opet Doan (48.) te Tanaka (51.), čiji je pogodak izazvao i brojne kontroverze oko toga je li prije ubačaja Mitome lopta cijelim obujmom prešla liniju gol-auta. VAR je presudio da nije, a Japanci su potom sačuvali prednost i burno proslavili plasman među najboljih 16 reprezentacija svijeta. I poslali upozorenje Hrvatskoj, u osmini finala bit će vrlo ozbiljan i opasan suparnik.

Izbornik Moriyasu bio je pod velikim kritikama nakon poraza od Kostarike, no poslije pobjede nad Španjolcima velikim je pljeskom dočekan od novinara.

- Španjolska je jedna od najboljih momčadi svijeta i znali smo da će biti vrlo teško, tako je i bilo. Ali moji su igrači bili uporni i preokrenuli su susret. Svi su bili uzbuđeni da smo ponovno mogli igrati kao jedan. Tijekom pripreme za susret dogovorili smo se da ćemo se braniti i probati prijetiti iz kontranapada, bila je to zajednička odluka. Prati nas puno navijača koji su stigli iz Japana, kao i oni koji su ostali kod kuće i ovu pobjedu posvećujemo svima njima - rekao je izbornik Japana, koji je odmah najavio kako se on i igrači s time neće zadovoljiti.

- Po pitanju ciljeva, naš novi je četvrtfinale. Želio bih ostvariti novi najbolji rezultat Japana na svjetskim prvenstvima plasmanom među najboljih osam reprezentacija u natjecanju, a otići i korak dalje - poručio je Moriyasu, koji je komentirao i kotroverzu oko pobjedničkog pogotka.- Igrali smo na pobjedu. Smatramo da je naša namjera stvorila gol, bez obzira na to je li lopta bila vani ili nije. U nogometu se koristi nova tehnologija i da je lopta bila izvan granica terena, pripala bi suparnicima. Prihvatili bismo sve sudačke odluke, a konačna odluka bila je takva kakva je bila.

Japanci su se u završnici branili, a kako je Njemačka vodila protiv Kostarike, izjednačujući pogodak Španjolaca značio bi i oproštaj Japana od SP-a. Izbornik je priznao kako se tada prisjetio "Tragedije iz Dohe", kasnog izjednačujućeg pogotka protiv Iraka u kvalifikacijama za SP 1994., kada je bio igrač, a koji je Japan tada koštao premijernog plasmana.

- Minutu do kraja susreta pomislio sam na "Tragediju iz Dohe", ali upravo u tom trenutku, igrači su agresivno ušli u borbu za loptu. Mogao sam osjetiti da se vrijeme promijenilo, ovi igrači igraju u novoj eri japanskog nogometa - rekao je Moriyasu.

G. Roguljić
Tanaka: Ovo nije čudo
Tanaka je bio strijelac pobjedničkog pogotka protiv Španjolske i odbacio je tezu kako je pobjeda njegove reprezentacije čudo.

- Svi pričaju o čudu, ali ja na pobjedu protiv Njemačka, kao i ovu protiv Španjolske, ne gledam na takav način. U nastavku smo igrali agresivnije, a u igri Španjolske jako smo dobro osjetili da su stali kada su saznali da Njemačka vodi. Naš je veliki cilj četvrtfinale svjetskog prvenstva, nikada nismo bili tamo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike