Regija
REZERVAT BIOSFERE

Suradničko vijeće
projekta Riverside
Objavljeno 3. prosinca, 2022.
Članovi su raspravljali o projektima na području VPŽ-a, očuvanju bioraznolikosti, većoj suradnji
NOSKOVCI



Kako bi upoznali zaštićene dijelove prirode Europske unije, ali i razmijenili znanja i iskustava s kolegama o aktivnostima očuvanja prirode i prekogranične suradnje u upravljanju rezervatom biosfere, proteklog tjedna hrvatski partneri na realizaciji prekograničnog hrvatsko-mađarskog projekta Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube, akronima Riverside, posjetili su češko-poljski prekogranični Rezervat biosfere – Nacionalni park Krkonoše.



To je najstariji češki nacionalni park, proglašen 1963. godine, s različitim ekosustavima koji su podsjetnik na davnu ledenjačku prošlost. S obzirom na visoke planinske padine, ravne grebene, alpske livade s poljskim cvijećem i tajanstvenim vrištinama, na brojne vodotoke i šumske predjele, UNESCO je Nacionalni park Krkonoše 1992. godine uvrstio u svjetsku mrežu rezervata biosfere, zajedno s istoimenim poljskim Nacionalnim parkom.

U sklopu toga studijskog putovanja, hrvatski projektni partneri iz pet javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije predstavili su češkim kolegama projekt Riverside i upoznali njihove projekte, uspostavili dobru suradnju s njima, spremni za zajedničke projekte u budućnosti.

U sklopu provedbe projekta Riverside u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima održana je osnivačka sjednica Suradničkog vijeća Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Virovitičko-podravske županije, na kojoj su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Regionalne razvojne agencije VPŽ-a – VIDRA i Turističke zajednice VPŽ.

Petar Žarković
VODSTVO VIJEĆA
Osnivačku sjednicu vodila je predsjednica Suradničkog vijeća Tatjana Arnold Sabo. Na sjednici su za potpredsjednike Suradničkog vijeća izabrani Nataša Rap iz Hrvatskih šuma, Martina Jakelić iz županijske Turističke zajednice, Nikola Bataković iz Hrvatskih voda i Berislav Androš, načelnik Općine Sopje.

Najčitanije iz rubrike