Idejno rješenje Doma za starije
Idejno rješenje Doma za starije
Ustupljena fotografija
30.4.2024., 00:00
U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE
Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom
Postojeći vrtićki kapaciteti ne mogu udovoljiti svim potrebama roditelja, a one će, kaže načelnik Josip Krnić, biti sve veće

BABINA GREDA



Posljednjih se godina Babina Greda sve više razvija, mnogo se ulaže u izgradnju komunalne infrastrukutre, u stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj, u društvenu nadogradnju, radi se na privlačenju investitora i korištenju postojećih prirodnih resursa, a sve s ciljem osiguranja uvjeta za što kvalitetniji život na tome području. A da su na dobrome putu govori i podatak da je prije 15 godina općinski proračun bio 2,5 milijuna kuna, a danas je više od 7 milijuna eura.

Gradilišta


Babina Greda ima izvrstan prometni položaj i komunikacijsku povezanost, smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane preko Zagreba vodi do Bajakova, graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije, u blizini je i rijeka Sava i granični prijelaz s BiH. A upravo te komparativne prednosti prepoznaju investitori. Prije desetak godina sagrađeno je kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu snage 9,7 MW. Uz proizvodnju električne energije, toplinska se energija koristi za sušare, a radi se na izgradnji plastenika za proizvodnju povrća. U probnom je radu i tvornica autodijelova, čime je, ističe načelnik Josip Krnić, ostvarena dugogodišnja težnja da se metalska industrija vrati u Babinu Gredu. Intenzivno se radi na početku eksploatacije geotermalnih voda, a brojne će mogućnosti njezina korištenja biti snažan poticaj višemilijunskim ulaganjima, razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta. Otvorena su i druga gradilišta u selu, ulaže se, radi.... Ovih su dana svoja vrata otvorili i "Mihića dvori" - turistički kompleks s pansionskom ponudom od 25 ležaja i kušaonicom tradicionalnih slavonskih proizvoda… A sve bi to, smatra Krnić, trebalo zadržati ljude, omogućiti im da u svome selu osiguraju egzistenciju svojim obiteljima i da od svoga rada pristojno žive. Priželjkuje i povratak bar dijela onih koji su otišli trbuhom za kruhom, a pozitivni se pomaci već osjete.

Zbog potrebe za dodatnim smještajnim kapacitetima u Dječjem vrtiću Regoč, sagrađenome prije tri godine, Općina kreće u projektiranje nove zgrade koja će biti područni vrtić postojećeg. U tekuću pedagošku godinu krenula su 74 polaznika i u Regoču nisu uspjeli upisati svu prijavljenu djecu, a na listi čekanja najviše je jasličara jer imaju samo jednu jasličku skupinu. Krnić dodaje da je sve više obitelji u kojima rade oba roditelja, a u bliskoj će budućnosti velik broj žena u Babinoj Gredi dobiti posao i potreba za boravkom mališana u vrtiću bit će sve veća. Cilj je, ističe, da se svakom djetetu osigura smještaj i da Babina Greda bude mjesto ugodnog življenja obitelji s djecom i mjesto useljavanja, a ne iseljavanja. Dodaje da stalno pristižu upiti roditelja i iz susjednih naselja i velik je pritisak na vrtić.

Čekat će natječaje


Nova će zgrada također biti projektirana za 70-ak djece, sve će biti pripremljeno za kandidiranje projekta na natječaj. A dok bude čekala raspisivanje javnog poziva, Općina će, ako bude u mogućnosti, izgradnju početi vlastitim sredstvima. Vrtić će biti smješten u Ulici Josipa Blažekovića, u blizini budućeg Doma za stare i nemoćne, za koji će, napominje načelnik, u sljedećih nekoliko mjeseci dobiti građevinsku dozvolu. Nudit će smještaj za 122 osobe, bit će moderno opremljen i pružati najbolje usluge korisnicima treće životne dobi. Svim će zainteresiranim umirovljenicima, i iz okolnih naselja, biti omogućen dnevni boravak, ondje će moći provoditi vrijeme, družiti se, objedovati, sudjelovati u raznim aktivnostima, radionicama...

Projekt će nastojati kandidirati na natječaj, a ako ne bude mogućnosti povlačenja europskih sredstava, tražit će privatno partnerstvo jer dosta je i poduzetnika koji su na privremenom radu u inozemstvu i spremni su ulagati u određene projekte.

Marija Lešić Omerović
{embed_infobox_gray}259295{/embed_infobox_gray}