Regija
MALA RADIONICA MATEE SEČAK

Mirisne svijeće od sojina voska traže i u Istri i Dalmaciji
Objavljeno 3. prosinca, 2022.
Sojin vosak odabran je jer je među najčistijima i najkvalitetnijima te među najboljima za prirodu
MARKOVAC NAŠIČKI



U našičkom prigradskom naselju Markovac Našički postoji mala obiteljska radionica za izradu prirodnih mirisnih svijeća.



Vlasnica obrta Matea Sečak (26) ljubiteljica je svijeća odmalena, a izradom se počela baviti prije dvije godine. S mnogo ljubavi napravila je prvu mirisnu svijeću u kojoj je uživala te je počela istraživati njihovu izradu. Svoju strast za svijećama spontano je, kao što inače na početku bude, prvo pretvorila u hobi, a onda u posao.

- Nakon prve svijeće, kojom sam bila prezadovoljna, počela sam istraživati sastojke, način izrade, sve što je potrebno za kvalitetan proizvod. Cilj mi je bio izrađivati svijeće od sojinog voska zato što je jedan od najčistijih i najkvalitetnijih voskova te je jedan od najboljih za prirodu. Dvije godine sam se pripremala i u tom vremenu, uz posao koji sam tada radila, izradila sam 50-ak svijeća te ih podijelila prijateljima. Njihove reakcije bile su pozitivne, bili su ugodni iznenađeni. To mi je bio poticaj da hobi pretvorim u obiteljski posao, u kojem mi pomažu roditelji i brat - počinje Matea priču o svom malom ‘‘mirisnom‘‘ biznisu.

U ožujku ove godine otvorila je obrt i osmislila brand Iris Candle Art. U ponudi su svijeće za razne prigode, od rođenja do vjenčanja, rođendana, ili samo malih zahvala, a odnedavno i svijeće koje se koriste u božićno vrijeme. Iako su svijeće nezaobilazan dekorativni predmet tijekom cijele godine, njihova toplina i svjetlost posebno se povezuju s blagdanskim ugođajem. Borove iglice, jabuka, cimet i punč, arome su mirisnih svijeća koje, osim što su savršen dodatak božićnim dekoracijama u domu, mogu poslužiti i kao odličan poklon za najmilije ovih blagdana.

- Znamo da ovi mirisi odmah asociraju na Božić, i zato smo počeli izrađivati svijeće s božićnim mirisima za što topliji blagdanski ugođaj. U božićnom asortimanu imamo i wax meltove koji su jako popularni. Oni su dugotrajni, zabavni i praktični odabir kada želite kontrolirati količinu i jačinu te eksperimentirati s miješanjem mirisa i ispuniti svoj dom predivnom oazom mira. Sve mirise koje imam u ponudi uistinu volim. Osobno, svijeće biram ovisno o raspoloženju i prigodi, ili društvu u kojem se nalazim. U ponudi imamo široku paletu mirisnih svijeća, koje uz sojin vosak sadrže i ulja visoke kvalitete - govori Matea.

Izrada svijeća - od topljenja sojina voska, dodavanja eteričnih ili mirisnih ulja i spajanja mirisa, ljepljenja fitilja i samoljepljivih naljepnica, izlijevanja voska u staklenke, sušenja i hlađenja te pakiranja - odvija se u maloj radionici.

- Za mene je to zabavan i opuštajući proces u kojem uživam. Proizvode inače plasiramo preko interneta i sajmova. Iako smo na tržištu kratko, zasad smo prezadovoljni zainteresiranošću kupaca. Nisam niti sanjala da ću jednog dana izrađivati svijeće i slati ih sve do Istre i Dalmacije - s ponosom ističe Matea, koja pomno bira sastojke za mirisne svijeće, tako da njihovo izgaranje nije štetno ni za okoliš ni za korisnika.

Snježana Fridl
Ne “cure”, bez štetnih plinova i čađi
”Trudimo se da su sve komponente koje stavljamo u našu svijeću ekološki prihvatljive i da nisu štetne za ljude i prirodu”, objašnjava Matea. Napominje da je većina svijeća koje su danas dostupne na tržištu na bazi parafina, derivata nafte. Prednosti prirodnih voskova, poput sojina ili pčelinjeg, kaže Matea, ima mnogo. “Kod sojine svijeće nema štetnih plinova i čađi, a vosak ne curi sa strane”, ističe ova mlada poduzetnica.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike