Sport
GORKO SVJETSKO PRVENSTVO ZA NJEMAČKU

Nakon Rusije mislili smo: Ne može biti gore. Može!
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Njemačka pobjeda nad Kostarikom na kraju nije imala smisla, jer Elf se vraća kući

Nogomet je prestao biti igra u kojoj na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka! Nijemci su SP u Kataru završili pobjedom, ali onom Pirovom, pobjedom nakon koje je slijedilo razočaranje. I bijes, on je u taboru Elfa okrenut Španjolcima, a u Njemačkoj reprezentativcima i također Španjolcima. Kako god okreneš, Španjolci su im na tapetu.



U ludom raspletu skupine E Japan je iznenađujuće pobijedio Španjolsku (2:1), a Nijemci su svladali Kostariku (4:2), ali se i oprostili od svjetske smotre. Nije Nijemcima kriva Furija, kriva je njihova loša utakmica na startu SP-a, u kojoj su izgubili od Japana, potom remizirali sa Španjolskom i pobijedili Kostariku, te završili u skupini treći, iza Japanaca i Španjolaca. I idu kući. Kao i prije četiri godine u Rusiji, ponovno nisu uspjeli proći skupinu. Gorak okus teško je isprati, a prst krivnje uperili su prema Španjolskoj, za koju smatraju da je "tankirala" i igrala s pola gasa protiv rastrčanog Japana.

- Ovo je apsolutna katastrofa - komentirao je njemački napadač Thomas Müller.

- Nevjerojatno boli jer je naša pobjeda trebala biti dovoljna. Osjećali smo se bespomoćno, teško je bilo očekivati da se napravi čudo i da slavimo sa sedam golova razlike. Nevjerojatno je tužno što su Japanci uspjeli pobijediti Španjolce. Cijela naša tragedija dogodila se porazom protiv Japana.

Taj loš start odredio je sudbinu Elfa, bod sa Španjolcima i onda pobjeda pokazali su se nedovoljnima.

Kai Havertz, dvostruki strijelac protiv Kostarike, bio je šokiran porazom Španjolaca.

- Nismo očekivali ovaj rezultat od Španjolske. Ali moramo pogledati sebe, imali smo dovoljno prilika za pobjedu protiv Japana i za pobjedu protiv Španjolske. Žao nam je, ponavljam, nije mi jasno kako je Španjolska izgubila.

Pa izgubila je od Japana, istog onog od kojeg su izgubili i Nijemci, koji su u Katar stigli s velikim planovima, ali već nakon tri utakmice idu kući. Najavljivali su popravak dojma iz Rusije, neki su ih vidjeli i kao favorite, ali to je nogomet. Sport u kojem na kraju ne pobjeđuju uvijek Nijemci.

Njemačka javnost je šokirana, nacija koja uvijek očekuje najviše od svoje nogometne vrste nije dočekala ni borbu za četvrtfinale. S njemačkih naslovnica novina i portala vrište riječi poput - sramota, blamaža, katastrofa...

- Kakva sramota! Izbačeni smo - vrišti naslov Bilda, najpoznatijeg njemačkog lista, koji naglašava da je momčad izbačena već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva dvaput zaredom.

- Nakon Rusije 2018. mislili smo: Ne može biti gore. Danas znamo: Postaje još gore. Između je bio EP 2020., kada smo pokleknuli u osmini finala (0:2 protiv Engleske). Tri turnira zaredom na kojima nismo ništa napravili. Nogometni svijet nekad je drhtao pred nama. Sada je Njemačka samo nogometni patuljak - oštar je Bild.

- Njemački igrači djelovali su prestravljeno. Goretzka, Raum i ostali izgledaju šokirano i bulje u prazno dok sjede na klupi za pričuve - piše Kicker kako bi dočarao raspoloženje njemačke momčadi.

Ni SportsSchau nije bio blag, prozvao je izbornika Hansija Flicka za krive odluke te se osvrnuo na Španjolce, koji su igrali opušteno.

- Savršena blamaža - njemačka reprezentacija ide kući. Drugi put od 2014. godine Nijemci su napravili kompletne budale od sebe i ispali u grupnoj fazi SP-a - piše SportSchau.

Njemačke nade na ovoj svjetskoj smotri brzo su ugašene, momčad je sad potrebno resetirati, 2024. Europsko prvenstvo igra se upravo u Njemačkoj, a od Elfa se očekuje da od nogometnog patuljka ponovno postane div.

Ivana Liović
Neuer apsolutni rekorder
Vratar Njemačke, Manuel Neuer, ispisao je u četvrtak stranicu povijesti svjetskih prvenstava postavši s 36 godina vratar s najviše nastupa na svjetskim prvenstvima, jer mu je utakmica s Kostarikom bila 19. Svjetski prvak 2001. u Brazilu, Manuel Neuer, sad je prestigao Nijemca Seppa Maiera, svjetskog prvaka iz 1974. godine, i Brazilca Claudija Taffarela, okrunjenog sa Seleçaom 1994., jer su obojica stala na 18 mečeva na svjetskim prvenstvima. S obzirom na to da je u 36. godini, nije isključeno da Neuer sudjeluje na SP-u 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, ali njegove ozljede posljednjih godina - lijevo stopalo i lijevo rame, mogle bi mu zakomplicirati taj san.

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

Najčitanije iz rubrike