Kultura
NOVA IZLOŽBA U GALERIJI KNIFER

Djela predstavilo pet slovenskih umjetnica
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Ana Janež, Ajda Kadunc, Maša Knapič, Anastazija Pirnat i Sara Skenderija, svaka na svoj način propituju medij slikarstva

Projekt OFF THE HOOK, nakon pet uspješnih izdanja, u Berlinu, Budimpešti, Beču i Beogradu te jedne online izložbe, predstavljen je i u Osijeku. Izložba pod nazivom OFF THE HOOK: Layers and objects, čiju kustosku koncepciju potpisuje Rea Vogrinčič, otvorena je u Galeriji Knifer.Identitet galerije


OFF THE HOOK putujući je izložbeni projekt u organizaciji ljubljanskog Kina Šiška - Centre for Urban Culture i galerije DobraVaga. Naslov projekta, čija je voditeljica Simona Jerala, aludira na identitet galerije DobraVaga, smještene u prostoru bivše ribarnice, na ljubljanskoj tržnici te također na umjetnička djela koja kao da su netom skliznula sa svog domaćeg terena, a izložba ima za cilj približiti široj publici aktualnu suvremenu slovensku produkciju umjetnica.

Na izložbi OFF THE HOOK: Layers and objects pet mladih slovenskih umjetnica: Ana Janež, Ajda Kadunc, Maša Knapič, Anastazija Pirnat i Sara Skenderija, svaka na svoj način propituju medij slikarstva. Središnje mjesto u njihovim radovima zauzima istraživanje različitih tehnoloških procesa te eksperimentiranje s materijalima, formatima i medijima radi stvaranja slika čiji sadržaj lako izmiče gledatelju.

- Medij slikarstva sudionicama služi kao polazna točka. On se u galerijskom postavu kombinira i postavlja u dijalog s objektima, skulpturama, raznim elementima i strukturama, pronađenim predmetima..., pa se na taj način brišu granice između slika i prostora u kojem su radovi postavljeni. Druga vrsta dinamike uspostavlja se između vidljivih i nevidljivih elemenata u prostoru, praznine kroz koje gledamo iscrtavaju nove slike. Također, otvara se i pogled iza slike, pa sve u pozadini postaje dio nje - kazala je Rea Vogrinčič.

Suradnja Galerije Knifer (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), sa slovenskom galerijom DobraVaga ostvarena je posredovanjem projekta Međunarodno studentsko bijenale (International Student Biennial). Kustosica izložbe Rea Vogrinčić izlagala je te je bila nagrađena umjetnica na 3. Međunarodnom studentskom bijenalu, dok je autorica Ana Janež izlagala na četvrtom izdanju Bijenala.

Bogat jezik


- Uglavnom je to apstraktno slikarstvo, no koliko god je apstraktno, ono ima jedan jako bogat likovni jezik. Svaka autorica izlazi iz prostora slike u fizički prostor galerije te provocira neke nove situacije i nove senzacije slike koja zapravo više nije samo slika na platnu ili površini, nego ulazi u onaj dio mentalnih slika koje potom promatrač razgrađuje i gradi sam od sebe - rekao je suorganizator izložbe doc. art. Miran Blažek.

Izložba ostaje postavljena u Osijeku do nedjelje, 11. prosinca. Može se pogledati u radnom vremenu Galerije Knifer (četvrtak i petak, od 17 do 19 sati), a posjet u dodatnim terminima moguć je uz prethodnu najavu na: galerijaknifer@gmail.com.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UDRUGA MLADIH KRIK IZ SLATINE

Mladi izložbom obilježili 20 godina svoje udruge

2

AUKOS: GOSTOVAO JORDANSKI UMJETNIK

Ghassan Abulaban: Osjetila vam govore, morate naučiti slušati

3

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU 28. RUJNA

Izložba o 100 godina češke egiptologije