Svijet

Ukrajina tvrdi da Rusija povlači dio vojnika iz gradova preko puta Hersona
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da je Rusija povukla određeni broj vojnika iz gradova na suprotnoj obali Dnjepra kod Hersona, što je prvo ukrajinsko izvješće o ruskom povlačenju s tog područja na jugu.

U priopćenju nije bilo drugih pojedinosti, te se ne spominje mogući prelazak ukrajinskih snaga preko rijeke Dnjepra. Ukrajinski dužnosnici također su naglasili da je Rusija intenzivirala granatiranje preko rijeke, ponovno oštetivši električnu mrežu u Hersonu gdje je počelo njezino obnavljanje gotovo tri tjedna nakon što je ruska vojska napustila grad i pobjegla preko rijeke.

Otkad je Rusija napustila Herson prošli mjesec, deveti mjesec svoje invazije Ukrajine, rijeka Dnjepar sada formira cijeli južni pojas bojišnice.

Rusija je već rekla civilima da napuste gradove unutar 15 kilometara od rijeke i povuku svoju civilnu upravu iz grada Nova Kakovska na obali rijeke. Ukrajinski dužnosnici prethodno su rekli da je Rusija povukla nešto artiljerije blizu rijeke na sigurnije pozicije nešto dalje, ali dosad nisu govorili o tome da ruske snage napuštaju gradove.

"Primjetno je smanjenje ruskih vojnika i vojne opreme u naselju Oleški", rekla je vojska, govoreći o gradu koji se nalazi preko puta Hersona, na drugoj strani preko Dnjepra, do kojeg je vodio razrušeni most.

"Neprijateljska vojska povukla se iz određenih naselja oblasti Herson i nestala u šumskim pojasima uzduž autoputa Oleški - Hola Pristan", rečeno je u kontekstu 25 kilometara dugačke ceste koja prolazi preko riječnih gradova razmještenih u šumskim predjelima na obali preko puta Hersona.

Rečeno je da je veći dio ruskih vojnika koje se može vidjeti u području nedavno mobilizirani rezervisti, što daje naslutiti da su najbolje utrenirani profesionalni vojnici već napustili područje.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ta izvješća.

Zasebno, Ukrajina je pojačala sigurnost u svojim diplomatskim misijama diljem svijeta u četvrtak nakon što je eksplodirala bomba u njihovu veleposlanstvu u Madridu, jedan od nekoliko uređaja koji je poslan metama u Španjolskoj, među kojima je i premijer Pedro Sanchez.

Veleposlanik Serhij Pohorelcev rekao je ukrajinskom mediju Europska Pravda da je izvan zgrade otvoren sumnjiv paket naslovljen na njega, a zaposlenik veleposlanstva koji ga je otvorio ozlijeđen je u eksploziji.


Ukrajina i Rusija razmijenili 50 zatvorenika

Rusko ministarstvo obrane i šef ureda ukrajinskog predsjednika objavili su da su dvije zemlje u četvrtak razmijenile 50 zarobljenika.

Ranije u četvrtak dužnosnik kojeg je postavila Rusija u okupiranoj regiji Donjeck objavio je da će Moskva i Kijev zamijeniti 50 ljudi.

Andrij Jermak, šef ureda Volodimira Zelenskija, izvijestio je pak o oslobađanju 50 „zaštitnika Ukrajine“ te je rekao da će se zamjena zatvorenika nastaviti „do oslobađanja zadnjeg Ukrajinca“.

„Branitelji Mariupolja i Azovstalja su se vratili, kao i zatočeni u borbama u smjeru Donjecka, Luhanska i Zaporižje“, napisao je Jermak na Telegramu.

Rusija je objavila da će oslobođene zrakoplovom prebaciti u Moskvu na liječnički pregled i rehabilitaciju.

Najčitanije iz rubrike