Novosti
OSNAŽIVANJE KAPACITETA SVEUČILIŠTA

Osijek dobiva Fakultet primijenjene matematike i informatike
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Na sjednici Senata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku jednoglasno je donesena odluku o promjeni pravnog statusa i naziva Odjela za matematiku u Fakultet primijenjene matematike i informatike, a za privremenog dekana imenovan je profesor Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku.

Na konferenciji za medije na Odjelu za matematiku, održanoj 1. prosinca, osim Sabe, govorili su Vlado Guberac, rektor osječkog sveučilišta, Ivan Sarić, direktor regionalnog ureda HUP-a Osijek, Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City, i Denis Sušac, direktor tvrtke Mono i predsjednik Izvršnog odbora HUP-a regionalnog ureda Osijek.

- Fakultet primijenjene matematike i informatike po nazivu i profilu razlikuje se od sličnih visokih učilišta u Hrvatskoj, čime se jača vidljivost i osigurava prepoznatljivost Sveučilišta na širem domaćem i međunarodnom obrazovnom i znanstvenoistraživačkom prostoru. Odjel za matematiku ima sve administrativne kapacitete za prelazak na pravnu osobnost te time ne radimo nikakav dodatni trošak državnom proračunu - naglasio je Sabo.

Kako je istaknuo rektor Vlado Guberac, utemeljenjem novog fakulteta želja je zadržati mlade da studiraju u Osijeku, ali i privući strane studente koji će grad Osijek prepoznati kao mjesto kvalitetnog studiranja, rada i života, jer prema svim pokazateljima očekuje se trend daljnjeg jačanja IT industrije, a time i stvaranje novih partnerstva ovog fakulteta s lokalnom industrijom.

N. Kučar