Novosti
NA SJEDNICI VLADE O NIZU ZAKONA

Vlada konačne izmjene ZOR-a uputila u Sabor, bez tzv. priziva savjesti
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Za rad nedjeljom radnik ima pravo na povećanu plaću, pri čemu povećanje za svaki sat rada ne može biti manje od pedeset posto

Vlada je u četvrtak uputila u Sabor konačni prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), u kojemu se jasno definira pojam plaće, sprječava neopravdano uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno, povećava satnica za rad nedjeljom i odustaje od mogućnosti da radnik odbije rad nedjeljom.Definicija plaće


"Novost je u konačnom prijedlogu zakona da se jasno definira pojam plaće te se predlaže jasna struktura plaće i ostavlja mogućnost da poslodavac dodatke na plaću isplaćuje na način utvrđen posebnim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu", rekao je ministar rada Marin Piletić. Pri tome se, istaknuo je, povećanje plaće za rad nedjeljom i blagdanom, prekovremeni rad, rad noću i u otežanim uvjetima rada ne smije obračunati na iznos niži od utvrđene minimalne plaće. Predlaže se sprječavanje neopravdanog uzastopnog sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme te uvođenje novog načina obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju rad na neodređeno vrijeme te mogućnost zakonitog rada izvan sezone. Potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu rada, a propisuje se i dodatna zaštita pojedinih kategorija radnika (primarno roditelja djece do osme godine života) u slučaju nejednakog rasporeda radnog vremena i prekovremenog rada. Uređuje se i dodatni rad za drugog poslodavca bez suglasnosti matičnog poslodavca (dosad je bilo uz suglasnost), uvodi se pravo na neplaćeni dopust od pet dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji ili kućanstva te pravo na odsutnost s posla jedan dan zbog hitnih obiteljskih razloga. Propisuje se obveza ugovaranja plaće u brutoiznosu i njezine isplate na transakcijski račun radnika, a jasno se uređuje i novi oblik rada preko digitalnih radnih platformi (npr. Glovo, Bolt, Uber itd.) s ciljem zaštite takvih radnika. Uvodi se i izostanak prava na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu (65 godina starosti, 15 godina mirovinskog staža) radi poticanja poslodavaca na zadržavanje u radnom odnosu starijih radnika, kaže ministar.

Za rad nedjeljom radnik ima pravo na povećanu plaću, pri čemu povećanje za svaki sat rada ne može biti manje od 50 posto. Uvodi se i mogućnost da članovi sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru urede za sebe određena povoljnija materijalna prava.

U hitnu proceduru


Na konferenciji za novinare nakon sjednice Piletić je rekao da je velike polemike u javnosti izazvao tzv. priziv savjesti, po kojem bi radnik mogao odbiti rad nedjeljom, no da toga u konačnom prijedlogu zasad nema.

Vlada je sa sjednice u četvrtak Hrvatskom saboru predložila da prihvati prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb o proglašenju 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj. Na temelju zamolbe Hrvatskog Caritasa Vlada je donijela odluku o jednokratnoj robnoj pomoći iz strateških robnih zaliha kroz donaciju proizvoda za potrebe obiteljima i pojedincima koji žive na rubu egzistencije, ukupne vrijednosti nešto veće od pet milijuna kuna. U drugo saborsko čitanje upućen je prijedlog izmjena Zakona o osiguranju radničkih tražbina, a kojima se, uz ostalo, proširuje pristup zaštite radnicima kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka. Saboru su upućene i izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, u kontekstu očekivanog ulaska u šengenski prostor. H
Spriječiti najavljena poskupljenja vode
Vlada je u četvrtak na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda, s namjerom da spriječi najavljena poskupljenja vode za građane i gospodarstvo, te pozvala one koji su najavili poskupljenja vode da od toga odustanu. Kako je objasnio ministar gospodarstva Davor Filipović, Uredba o visini naknade za korištenje voda trebala je stupiti na snagu 1. siječnja 2023., a kad bi se to dogodilo, visinu naknade vodovodi bi plaćali prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj količini vode, što bi moglo prouzročiti povećanje cijene vode građanima i poduzetnicima.

Užina osnovcima
U hitnu saborsku proceduru upućena je dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Njome se uređuje mogućnost (su)financiranja prehrane za osnovce za svaku školsku godinu. Besplatne će obroke od drugog polugodišta ove školske godine dobiti oko 311.000 učenika.

Provjera kroz baze podataka i uzimanje biometrijskih podataka na granici obavljat će se i dok putnici čekaju

Možda ste propustili...

OBUZDAVANJE INFLACIJE

ECB ponovno podigao kamatne stope

MINISTAR DRUGI PUT U TJEDAN DANA U KONTEJNERSKOM NASELJU

Bačić: Nećete još dugo ovdje živjeti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana