Regija
U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR ODRŽAN 9. FESTIVAL IGRE I SMIJEHA

Osobe s intelektualnim oštećenjem predstavile rezultate marljivog rada
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
VUKOVAR - Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem "Golubica" Vukovar, organizirala je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana volontera deveti VUFIS - Vukovarski festival igre i smijeha, u cilju promoviranja volonterskog rada i poboljšanja suradnje sa srodnim udrugama i ustanovama u VSŽ-u.

Kako je pojasnila Ivana Azenić Dubravčić, predsjednica "Golubice", VUFIS nije održan u godinama korone, pa su poslije duže pauze korisnici dobili priliku izići na pozornicu.

- Sudjelovalo je osam udruga i ustanova s područja naše županije. Predstavili su se dramskim i glazbeno-plesnim nastupima, s tim da je jedna udruga imala izložbeni štand kao predstavljanje svog sajma stvaralaštva. Najvažnije je to što naši korisnici iz svih udruga i ustanova svakodnevno marljivo rade u svojim prostorima, no ono što mogu i što nauče javnost često ne vidi te je osnovna ideja festivala prezentirati ono što rade i mogu - rekla je Azenić Dubravčić.

Ozren Catela, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, naveo je kako okupljaju 32 udruge s oko 5000 članova. Udruge pružaju socijalne usluge za oko 900 korisnika, uključujući usluge boravka, organiziranog stanovanja i rane intervencije i pokrivaju cijelu Hrvatsku od Dubrovnika do Vukovara.

- Osobe s intelektualnim teškoćama suočavaju se s brojnim problemima, imaju male mogućnosti zapošljavati se, budu na teret socijalne skrbi i u principu za sve što je općoj populaciji nešto normalno i samo po sebi razumljivo, osobe s intelektualnim teškoćama moraju se boriti. Postignuti su određeni rezultati u zapošljavanju i uključivanju djece s teškoćama u redovni sustav odgoja i obrazovanja, no sve to ide polako. Ovakvi događaji mnogo znače za njih, ali i za lokalnu zajednicu u kojoj žive, jer građani dobivaju priliku učiti i upoznati se s time da postoje nešto drugačiji ljudi u njihovoj sredini i treba im pružiti podršku - istaknuo je Catela.

Poručio je kako uključenost u društvo osoba s intelektualnim teškoćama često ovisi o onima koji ih okružuju i pružaju im kvalitetnu podršku, a svako je društvo razvijeno onoliko koliko je u stanju pružati potporu i razumjeti nekoga tko je različit.

- To što je netko osoba s intelektualnim teškoćama ne znači da nije za nešto nadaren.

Potrebna mu je samo veća podrška i mnogo se toga može postići - poručio je. D. Korpoš
Za sve što je općoj populaciji samo po sebi razumljivo, osobe s intelektualnim teškoćama moraju se boriti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČAK KOJI MOŽE BITI INSPIRACIJA SVAKOME

Za Karla, rođenog s cerebralnom paralizom, “ne mogu” ne postoji

2

SREDNJA ŠKOLA DONJI MIHOLJAC IMA NOVI ZANIMLJIVI PROJEKT

Uzgajat će zečeve, patke i kokoši

3

ISKUSTVA S NOVOM OBVEZOM

Mnoge škole imaju kuhinju,
nedostaju im oprema i kuhari