Regija
SEKTORU GOSPODARSTVA U 2023. GODINI 5,5 MILIJUNA EURA

Vinkovci: U proširenoj
Zoni Zalužje nagodinu će
u prodaju prve parcele
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
VINKOVCI - U proširenoj Zoni Zalužje očekuje se u 2023. godini prodaja prvih parcela - najavili su iz Grada Vinkovaca nakon što je nedavno, naime, usvojen gradski proračun za sljedeću godinu težak 50,7 milijuna eura. Sektoru gospodarstva u toj je godini "dodijeljen", pak, iznos od 5,5 milijuna eura.

- Znatna potpora razvoju poduzetništva u sljedećoj godini bit će, između ostaloga, i dva projekta kojima namjeravamo proširiti usluge za buduću konkurentnost poduzetništva, a riječ je o izradi projektno-tehničke dokumentacije za prve parcele koje ćemo dati u prodaju u proširenoj Zoni Zalužje, kao i izradi polazne projektno-tehničke dokumentacije za istražne geotermalne radove - kazao je pročelnik Upravnog odjela gospodarstva grada Hrvoje Niče. Govoreći o planovima za 2023. godinu, uklopljenima u planirani proračun grada na Bosutu, Niče je naveo i sljedeće: "U planu je i treći pilot-projekt koji bi trebao biti od velike koristi, kako poduzetništvu tako i javnim ustanovama te građanima. Naime, cilj nam je obaviti mapiranje svih objekata na području Vinkovaca i Mirkovaca te izračunati njihov solarni potencijal. Na taj način svatko će moći jednim klikom vidjeti koliko električne energije može proizvesti na svojim krovovima i na temelju toga odlučiti hoće li ići u postupak ugradnje solara."

Prema riječima pročelnika, vinkovački poduzetnici u 2023. mogu računati na potpore Grada, a i poljoprivrednici. Naglasak će, istaknuo je, biti upravo na nastavku poticanja poduzetništva i poljoprivrede, ali i na "uštedama u tvrtkama u vlasništvu Grada Vinkovaca". Planirane su uštede pri izdvajanju za "gradske tvrtke" u iznosu većem od 457.000 eura, no Niče dodaje da će jedino kod Periske, odnosno bazena Lenije, morati povećati izdvajanja, što bi na godišnjoj razini značilo dodatnih 120.000 eura. Objašnjava se to rastom cijena energenata, ali i željom da Vinkovci i nadalje imaju svoje bazene.

Među planovima u sektoru lokalnog gospodarstva ističe se kako je poticanje poduzetništva i razvoj gospodarstva na vrhu prioriteta, a što podrazumijeva nastavak izdvajanja sredstava za Program poticanja poduzetnika, s kojim iz godine u godinu Vinkovci, navodi se, dobivaju sve više mikropoduzetnika koji uz pomoć iz gadskog budžeta uspješno realiziraju svoje poslovne ciljeve. Za tu je svrhu za sljedeću godinu osigurano više od 405.000 eura.

Kada je, međutim, riječ o poljoprivredi, najveći je naglasak stavljen na početak rada zatvorene tržnice, gdje su radovi u tijeku i njihovo se privođenje kraju očekuje na proljeće. Najavljuje se i kako će u 2023. godini završiti i trogodišnji ciklus ulaganja u pristupne ceste poljoprivrednim površinama i otresnice s ciljem, prije svega, smanjenog izdvajanja za tekuće održavanje, kao i za povećanje sigurnosti na putovima i prometnicama kojima se koriste poljoprivrednici. Iz resornog gradskog odjela ustvrdili su i kako je za sljedeću godinu planirano "još snažnije ulaganju u poljoprivredu, pa vinkovački poljoprivrednici iz svih sektora kojima je poljoprivreda primarni izvor prihoda mogu očekivati potpore Grada Vinkovaca". S. Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike