Regija
SVESTRANA ANASTAZIJA ČIČKOVIĆ

Glazba je poguranac u životu, muzikoterapija mi možda bude struka
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Anastazija svira tri instrumenta - klavir, trubu i gitaru, a uz to izvrsno pjeva i članica je dvaju pjevačkih zborova
ORAHOVICA - Ona je djevojka s iznimnom talentom koja niže velike uspjehe na svim razinama, a toliko samozatajna i skromna, jer, kako kaže, svaki ju uspjeh čini sretnom i boljom osobom i to joj je najvažnije. Riječ je o Anastazija Čičković (17) iz Orahovice, koja pohađa paralelno Katoličku klasičnu gimnaziju i Srednju glazbenu školu "Jan Vlašimski" u Virovitici. Svira klavir, gitaru, u orahovačkom Puhačkom orkestru trubu, zapravo briljantna je koji god instrument uzme u ruke, a za sve to dobrim su dijelom zaslužni geni pokojnog joj djeda Petra, na kojeg je iznimno ponosna iako ga nikada nije upoznala, te majke Marlene.

- Moj pokojni djed svirao je u Puhačkom orkestru u Orahovici pa zatim i moja majka. Glazba me od malih nogu vukla i znala sam da će ona biti neizostavan dio mog života. Počela sam kao jako mala dolaziti na probe puhačkog orkestra, a potom sam krenula u Glazbenu školi u Orahovici. Počela sam svirati klavir i u sedmom razredu osnovne škole moja nastavnica klavira Mateja Tomas predložila mi je upis u srednju glazbenu školu. Za mene je to bio izazov, nisam bila sigurna hoću li uspjeti, ali ipak sam prošla u Virovitici na prijamnom u Srednjoj glazbenoj "Jan Vlašimsky" i odmah upisala i Katoličku gimnaziju - počela je svoju priču ova svestrana djevojka. Nije lako ići u dvije škole paralelno, ali Anastazija je iznimno inteligentna i sposobna, a uz to zna organizirati svoje vrijeme.


- Sve je stvar dobre organizacije, ja čak mislim da imam prednost zbog dviju škola, jer za razliku od ljudi koji idu u jednu - oni imaju cijelo poslijepodne slobodno, a ja sam u tom razdoblju u Glazbenoj školi i tako mi konstantan rad ne da ono opuštanje poput "ma dobro, imam vremena, sutra ću" i onda se ništa na kraju ne stigne. Ništa nije teško ako si posložiš vrijeme i prije svega uživaš u onom što radiš – nastavlja Anastazija, koja izvrsno i pjeva te je članica HPD-a "Rodoljub" Virovitica i zbora svoje Katoličke škole.

- Glazba je moj život, svaki trenutak proveden uz nju mi je motiv više za sve. Gitaru sam počela svirati onako za sebe i želja mi je jednog dana svirati u nekom dobrom bendu, ali vidjet ćemo, zasad samo uživam. S "Rodoljubom" sam nastupala u Rovinju, Rabu i Bjelovaru, sa školskim zborom u Splitu i Slavonskom Brodu, zatim 2018. godine na Danima Bacha u Karlovcu, ali ponajviše sam sretna uspjesima u posljednje vrijeme. Prošle sam godine sudjelovala na virovitičkoj Klavirijadi, gdje sam osvojila drugu nagradu, a prije nekih mjesec dana kao Glazbena škola bili smo na 60. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe – komorni sastavi, gdje smo osvojili drugu nagradu. U prosincu nas čeka natjecanje u Novom Sadu kojemu se jako veselim – kaže Anastazija, koja je svake godine i na županijskim ili državnim natjecanjima iz kemije, biologije, grčkog, latinskog, engleskog i drugih predmeta.

- Iskreno, glazba će zasigurno biti važan dio mog života. Kada završim ove dvije škole, želja mi je upisati studij medicine, a počela sam se raspitivati za muzikoterapiju i to mi se čini kao idealan spoj mojih želja jer jednostavno ne mogu odabrati bilo što bez glazbe iako mi se neke grane jako sviđaju. Glazba je moj način opuštanja, adrenalin, poguranac za sve u životu i onda kada je najteže – o svojim planovima govori mlada Orahovčanka.

Vladimir Grgurić
Crveni križ važna kockica mozaika
Anastazija je aktivna i u Crvenom križu. “Jako volim pomagati ljudima, a Crveni križ je mjesto i pokret koji je to sam od sebe, pomoć, dobrota, prijateljstvo i zajedništvo. Prošla sam nekoliko Ljetnih škola CK-a u Orahovici, volonterka sam i to je uz glazbu za mene nešto posebno. Ljeta iskoristim za Crveni križ i Ljetne škole jer tamo stječemo nova iskustva, gradimo sebe kao osobe i nema ljepših praznika.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike