Ilustracija
Ilustracija
PEXELS
2.5.2024., 00:00
OSUĐEN NA RAD ZA OPĆE DOBRO
Konobarici prijetio smrću jer mu nije dala više piti
Slavonac je nakon izrečenih psovki na djelatnicu kafića pljunuo i bacio mobitel

Četrdesetsedmogodišnji Slavonac osuđen je na rad za opće dobro zbog ozbiljne prijetnje smrću konobarici. Sud ga je proglasio krivim jer je 14. studenoga 2020. u ugostiteljskom objektu u jednom gradu u Slavoniji oko 18.50, nakon što mu je djelatnica ugostiteljskog objekta rekla da ne može biti poslužen jer je u alkoholiziranom stanju, postao nasilan. U nakani da konobaricu zastraši, rekao joj je da će ju ubiti i prebiti, a potom je na nju bacio svoj mobilni uređaj i pljunuo. Nasilničko je ponašanje u djelatnice kafića izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i sigurnost jer joj je i prije prijetio.

Sud ga je nepravomoćno osudio na deset mjeseci zatvora, zamijenjeno radom za opće dobro tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Rad za opće dobro provest će se samo uz pristanak optuženika, i to u roku koji odredi nadležno tijelo za probaciju, vodeći računa o mogućnostima optuženika s obzirom na njegove osobne prilike i zaposlenje, s time da rok ne može biti kraći od jednog mjeseca ni duži od dvije godine računajući od početka obavljanja rada za opće dobro. Na raspravi se 47-godišnjak očitovao da je suglasan s predloženom kaznom iz optužnice, odnosno da ga se osudi na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci i da se ta kazna zatvora zamijeni radom za opće dobro.

Slavonac je u svojoj obrani izjavio da priznaje kazneno djelo i da je uglavnom bilo sve onako kako je opisano u optužnici. Nadalje je naveo da je nakon tog događaja samo u jednom navratu bio u tom kafiću. Konobaricu poznaje jer žive u istom naselju, a nakon ovog događaja znao ju je slučajno sresti, međutim, nije joj se približavao niti je činio bilo kakve probleme, te je svjestan svog ponašanja toga dana i naravno da mu je žao zbog toga. U obrani je naveo i da inače nema problem s alkoholizmom, nago da zna samo prigodno popiti alkohol.

U obrazloženju presude sud navod kako iz takve obrane optuženika proizlazi da je on priznao, odnosno potvrdio, kako je oštećenici rekao da će je ubiti i prebiti i da je na nju bacio mobilni uređaj i pljunuo, a takvo je priznanje optuženika potpuno i potkrijepljeno iskazom oštećenice, koja je opisala da je on 14. studenog 2020. došao u popodnevnoj smjeni u kafić gdje ona radi kao konobarica i kako ju je, kada ga je ona odbila poslužiti zato što je bio pod znatnim utjecajem alkohola, počeo vrijeđati riječima da je kurva kao i njezina majka i da će je ubiti i prebiti. Potom je izvukao svoj mobitel iz džepa i pogodio ju mobitelom u glavu. Konobarica je navela kako je optuženik i prije tog događaja znao biti nasilan prema njoj kada bi došao u kafić te da joj je i prije rekao da će ju ubiti, kao i da je o njoj i njezinoj šefici pisao ružne komentare na društvenoj mreži Facebook.

Sandra Lacić
{embed_infobox_gray}259260{/embed_infobox_gray}