Regija
ĐAKOVŠTINA “NA PUTEVIMA EU PROJEKATA”

Obišli su projekte koji su financirani iz EU fondova
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
ĐAKOVO - Posjetom OPG-u Branka Totića na Ovčari, čiji je projekt sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u četvrtak je započeo obilazak "Putevima EU projekata", čiji su sudionici obišli više projekata financiranih iz fondova EU-a. Organizirao ga je Centar Europe Direct Osijek, koji djeluje u okviru Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom i Katedrom za ustavno i europsko pravo Pravnog fakulteta Osijek te LAG-om Strossmayer.



- Svrha obilaska upoznavanje je s pojedinim projektima financiranima sredstvima EU-a te njihovim utjecajem i doprinosom razvoju lokalne zajednice. Na konkretnim primjerima na terenu želimo vidjeti kako ta sredstva stvaraju dodanu vrijednost lokalnoj zajednici - kroz zapošljavanje, gospodarske, turističke i druge sadržaje - rekla je voditeljica Centra Europe Direct Osijek Brigita Ivoševac.



U Maloj vijećnici Grad Đakovo predstavio je projekt "Svi Zajedno 2", koji je druga faza projekta "Zaželi". Predstavio ga je voditelj gradskog Odsjeka za gospodarstvo, investicije i razvoj Mislav Živković, rekavši da se kroz ovaj projekt zapošljavaju teško zapošljive žene, žene iz ranjivih skupina i u njemu skrbe za starije i druge osobe u potrebi.



- Grad Đakovo, uz Slavonski Brod, među prvima je po dobivenim sredstvima za provedbu faze 1 i 2 "Svi Zajedno", s ukupno 14,6 milijuna kuna. U obje faze ukupno je zaposleno 118 žena, koje su i educirane za geronto domaćice, koje su brinule o 578 korisnika, pružajući usluge pomoći u kući i lijepu riječ - rekao je Živković. Dodao je da je Grad Đakovo aplicirao i na fazu 3 tog projekta. Kroz predstavljanje "Uloga LAG-a u provedbi natječaja za mjere i projekte iz Lokalne razvojne strategije" sudionici obilaska upoznali su s radom LAG-a Strossmayer, a predstavila ga je voditeljica Kristina Goreta. Rad LAG-a i značaj za lokalnu zajednicu predstavila je kroz aktivnosti poput raspisivanja natječaja, apliciranja na sredstva iz EU mjera, provedbi projekata u poljoprivredi, turizmu, socijalnim sferama i dr. - Djelovanje LAG-a lijepa je priča, rekla je Goreta. U Državnoj ergeli Đakovo sudionici su se upoznali s projektom energetske obnove upravne zgrade Ergele, a u Satnici Đakovačkoj s projektom "Energy Efficient Public Power". S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike