Sport
ZANIMLJIVE PLANOVE KUJU U GRADSKOM VRTU

Ode li Beljo, Kulešević će
u bijelo-plavu svlačionicu
pokušati vratiti Mirka Marića
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Otkako je okončan jesenski dio sezone, u Gradskom vrtu najviše se priča o mogućim odlascima. No to ne znači kako u osječkom klubu nemaju i planove za poneki ulazni transfer.



Cilj je, bez obzira na moguće odlaske nekih od stožernih igrača, zadržati konkurentnost i nastaviti tamo gdje se stalo u jesenskom dijelu sezone. Eventualni dolasci u najvećem dijelu ovisit će o tome tko će od stožernih igrača napustiti Gradski vrt, ali sportski direktor Ivica Kulešević već ima spremna rješenja, a unutar njih nalazi se i vrlo zanimljiva ideja. Naime, napusti li ove zime Osijekovu svlačionicu Dion Drena Beljo, Kulešević će pokušati u redove bijelo-plavih vratiti - Mirka Marića. Naime, još dok je bio u ulozi trenera bijelo-plavih, Kuleševićeva velika želja bila je upariti u napadu Ramona Miereza i Mirka Marića. Spletom okolnosti tada mu se nije ostvarila jer su se njih dvojica u ljeto 2020. godine mimoišla u Gradskom vrtu. Naime, Mierezov dolazak već je bio dogovoren, a onda se dogodio transfer Mirka Marića u Monzu za 4,5 milijuna eura, što je do danas ostao najveći izlazni transfer koji je ostvario osječki prvoligaš. Nema dvojbe kako bi kombinacija Mierez-Marić bila vrlo uzbudljiva jer Mariću je prije odlaska u dvije uzastopne sezone titula prvog strijelca HNL-a izmicala za dlaku, a Mierez ga je naslijedio na pravi način jer je nakon dolaska u Osijek uspio postati najbolji topnik HNL-a. Priča zvuči dobro, ali je veliko pitanje koliko je ostvariva. Već prije se šuškalo o mogućem povratku Marića koji se u Monzi baš nije usrećio. Prošlu je sezonu proveo na posudbi u Crotoneu, koja je bila vrlo dobra, ljetos se vratio u Monzu, koja je izborila plasman u Serie A čime je Osijek inkasirao 1,5 milijuna eura jer je u Marićevu transferu postojala takva klauzula, ali tijekom jesenskog dijela sezone nije odigrao nijednu utakmicu. Upravo u tome Kulešević vidi mogućnost Marićeva angažmana. U jednom razgovoru za medije prije otprilike godinu dana sam Mirko izrazio je sumnju da je povratak u Gradski vrt realan jer su ostali određeni repovi u realizaciji prelaska u redove Monze. No takve stvari brzo se zaboravljaju ako bi se pronašao zajednički interes. Pitanje je na koji bi način Osijek mogao vratiti Marića, kojeg s Monzom ugovor veže do ljeta 2025. godine. S obzirom na politiku smanjenja troškova koju su najavili klupski čelnici, teško da bi Osijek mogao platiti odštetu za Marića, ali uvijek postoji mogućnost posudbe. U ovom trenutku, to je samo velika Kuleševićeva želja o kojoj se ne govori glasno, ali gdje ima dima, uvijek ima i vatre. Jasno, kako bi se priča uopće pokrenula, prvo treba pričekati rasplet oko eventualnog odlaska Diona Drene Belje. Za njega postoji veliko zanimanje europskih klubova, ali mladom napadaču Osijeka se, bar prema njegovim riječima, zasad ne žuri u pečalbu. Transfer Belje nije jedina opcija s kojom barataju u NK-u Osijek za zimski prijelazni rok, ali njegova budućnost izravno je vezana uz tu Kuleševićevu veliku želju sparivanja Miereza i Marića. Uostalom, možda se priča opet izjalovi jer i Ramon ima određenih ponuda za odlazak.

Vremena za donošenje konačnih odluka u pogledu momčadi s kojom će Osijek ući u nastavak sezone i više je nego dovoljno, a priče će se intenzivirati već od početka sljedećeg tjedna kada će trener Rene Poms okupiti bijelo-plave na početku priprema za drugi dio prvenstva.

Dalibor Keler
BIJELO-PLAVA KUĆICA NA ADVENTU
NK Osijek će i ove godine aktivno sudjelovati na Adventu, koji će se održati u Tvrđi. Osječki klub imat će svoju kućicu koja će nuditi široku ponudu raznih artikala vezanih uz bijelo-plave. Kućica će biti postavljena na Trgu sv. Trojstva (između panoramskog kotača Sky view i Ekonomske i upravne škole Osijek), a osim raznih navijačkih rekvizita, dresova, šalova, majica i ostalih rekvizita, uskoro će u ponudi biti i kalendari za 2023. godinu. Radno vrijeme bijelo-plave kućice je od ponedjeljka do četvrtka od 16 sati do 22 sata, petkom od 16 do 24 sata, subotom od 10 do 24 sata i nedjeljom od 16 do 22 sata. Službeno otvaranje adventske kućice NK-a Osijek je 2. prosinca u 16 sati.

Najčitanije iz rubrike