Sport
MAROKO POBJEDNIK SKUPINE F

Marokanci nakon 36 godina u osmini finala
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Maroko je pobijedio Kanadu sa 2:1 te tako kao prvoplasirana reprezentacija naše skupine F izborio mjesto u osmini finala. Marokanci su posao oko svog drugog prolaska skupine u povijesti (prvi put bilo je davne 1986., nap. a.) odradili u prvom poluvremenu, dok su u nastavku uglavnom mirno čuvali i sačuvali veliku pobjedu. Ovo im je prvi put u povijesti da su na jednom SP-u ostvarili dvije pobjede i sigurno će biti iznimno zahtjevan suparnik i u osmini finala.



Bolji početak Marokanci nisu mogli poželjeti jer su poveli već u četvrtoj minuti, i to zahvaljujući katastrofalnoj pogrešci Borjana. Vratar Kanađana, koji je jučer bio i kapetan, izišao je izvan kaznenog prostora kako bi presjekao loptu, no potom je dodao točno u noge Ziyechu, koji taj poklon nije propustio iskoristiti te je s 30 metara pogodio za 1:0 i veliko slavlje Marokanaca na tribinama. Potpuno je to oslobodilo Marokance, koji su bili bolja momčad, dok su Kanađani prvi put pokušali zaprijetiti preko Buchanana (15.), no on je na kraju iz dobre pozicije bio neprecizan. U 23. minuti još se jednom pokazalo kako kanadska obrana ima problema s jednostavnim dugim dodavanjima, Hakimi je sa svoje polovice terena uputio loptu, En Nesyri je pobjegao Vitoriji i Milleru te s 10-ak metara iskosa zdesna pogodio bliži Borjanov kut. Maroko se još više približio osmini finala, a napadač Seville postao je prvi igrač svoje reprezentacije koji je zabijao na dva svjetska prvenstva. U završnici susreta smanjen je rezultat, Adekugbe je probio po lijevoj strani i ubacio u kazneni prostor gdje je Aguerd skrenuo loptu i prevario vlastitog vratara - 1:2. Bio je to jubilarni, 100. pogodak na ovom SP-u. U sudačkoj nadoknadi En Nesyri je još jednom zatresao mrežu, no pogodak je poništen jer je Aguerd bio u zaleđu, točno ispred Borjana.

Drugo poluvrijeme bilo je siromašnije događanjima, Marokanci kao da su odlučili čuvati vodstvo, a za takav rezerviraniji pristup umalo su bili kažnjeni u 72. minuti. Hutchinson je nakon kornera zatresao gredu, lopta ipak nije prešla gol-liniju, a naknadni pokušaj Johnstona nije bio uspješan. Kanađani su do kraja utakmice neuspješno tražili izjednačujući pogodak, no upisali su u svom ukupno šestom susretu na svjetskim prvenstvima i šesti poraz. A posljednji zvižduk brazilskog suca Clausa označio je i pravu euforiju na terenu i tribinama gdje su igrači i navijači Maroka zajedno proslavljali veliki uspjeh.

Goran Roguljić

 

Standings provided by Sofascore

DOHA - Al Thumama stadion. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 43.102. Sudac: Raphael Claus (Brazil) 6,5. Strijelci: 0:1 Ziyech (4), 0:2 En Nesyri (23), 1:2 Aguerd (40-ag). Žuti kartoni: Hoilett, Osorio, Adekugbe, Vitoria (Kanada).

IGRAČ UTAKMICE: YOUSSEF EN NESYRI (MAROKO)

KANADA

1 (1)

Borjan 5, Johnston 5,5, Vitoria 5, Miller 5, Hoilett 5,5, Osorio 6, Kaye 6 (od 60. Hutchinson 6), Adekugbe 6 (od 60. Kone 6), Buchanan 6, Davies 6, Larin 5,5 (od 60. David 5,5).

MAROKO

2 (2)

Bono 6, Hakimi 6,5 (od 85. Jabrane -), Aguerd 5,5, Saiss 6,5, Mazraoui 6, Amrabat 6, Ounahi 6 (od 76. El Yamiq -), Sabiri 6,5 (od 65. Amallah 6), Ziyech 7 (od 76. Hamdallah -), Boufal 6 (od 65. Aboukhlal 6), En Nesyri 7.
Najčitanije iz rubrike