Sport
HRVATSKA U OSMINI FINALA SP-A

Nula velika kao kuća! Drama, strepnja, uzbuđenje i maestralni Joško Gvardiol
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Hrvatska je uspjela! Iako nismo htjeli igrati na bod protiv Belgije, na kraju smo zadovoljni i njime jer nas je odveo do drugog mjesta u skupini F i drugog kruga Svjetskog prvenstva.



Tražili su hrvatski nogometaši pobjedu, koja se nije dogodila, ali sad nećemo zbog toga plakati. Idemo dalje, vjerojatno opet težom stazom, ali znate kako to ide s Hrvatskom. Najteže joj je proći skupinu, a kad to učini, onda ode ona daleko. Neka se povijest ponovi i ovaj put. Belgija, koja je bila treća na posljednjem SP-u u Rusiji, ide kući, a za nas sad počinje novi turnir. Belgijski izbornik Roberto Martinez iznenadio je startnom postavom, ali imao je plan ostavivši Lukakua i Edena Hazarda na klupi. No svi planovi su mu pali u vodu jer Hrvatska je ostala jaka i neprobojna, ponajviše zahvaljujući izvrsnoj partiji Joška Gvardiola, o kojeg su se razbijali gotovo svi napadi Belgije. Bilo je teško, bilo je napeto, ali na kraju je slatko jer Hrvatska će drugi put zaredom igrati u nokaut-fazi Svjetskog prvenstva, a kad je tako, onda sve postaje moguće.


Penal, nije...



Hrvatska je zaprijetila čim se krenulo s centra. Dugačka lopta pronašla je Perišića, koji je bez oklijevanja potegnuo s ruba kaznenog prostora i zamalo promašio cilj. Odmah u sljedećoj akciji naša reprezentacija je izvela nekoliko dodavanja izprve, koja su Kovačića dovela u kazeni prostor s prorijeđenom obranom Belgije, ali napad je bio tako brz da ni Mateo nije imao posebnih rješenja jer ga je uspio ispratiti samo Kramarić na drugoj strani, no njemu Kovačić nije mogao odigrati loptu, pa se na kraju iz te situacije koja je obećavala nije dogodilo ništa. Hrvatska je dobro otvorila susret. Visoko smo pritiskali Belgiju, koja je u prvih 15-ak minuta teško izlazila ispred svog kaznenog prostora, ali onda je nakon četvrt sata igre sijevnula kontra Belgijaca. Povukao ju je De Bruyne, pa odlično proigrao Mertensa, koji je pucao iz prve prilično neprecizno. Odmah u sljedećem napadu kontroverzna situacija pred vratima Belgije. Nakon ubačaja Modrića iz slobodnog udarca u gužvi pred Courtoisom prekršaj nad Kramarićem napravio je Carasco, a Taylor je odmah pokazao na kazneni udarac. Loptu je uzeo Modrić, sve je bilo spremno za izvođenje, ali javio se VAR koji je detektirao milimetarsko zaleđe Lovrena. Provjera je trajala dugo kao u HNL-u, što samo govori koliko je situacija bila komplicirana, ali na kraju je Taylor nakon što je pogledao snimku, iako baš ne posve siguran, promijenio odluku i dosudio zaleđe. Vrlo nategnuto, ali s obzirom na to da je VAR na SP-u automatiziran kod zaleđa, morali smo se pomiriti s takvim raspletom. Nakon toga susret je ušao u mirniju fazu, u kojoj je tek jednom ozbiljnije prijetila Belgija preko Carasca, čiji je udarac s pet metara iskosa blokirao Juranović. Hrvatska je bila dobra, ali ostao je dojam kako joj je nedostajalo više odlučnosti u završnici akcija. Često smo kružili oko kaznenog prostora Belgije kao "mačka oko vruće kaše", pa su u situacijama koje su više obećavale izostajali završni udarci. Do odmora tek je jednom glavom pokušao Livaja u 33. minuti, no nije bilo preciznosti u tom pokušaju. U završnici prvog dijela Belgija je uzela inicijativu, ali nije stvorila nijednu ozbiljniju situaciju pred Livakovićem, pa se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka, a Hrvatska je sigurno mogla biti nesretnija takvim stanjem zbog one situacije u 15. minuti, kada smo pomalo nategnuto ostali bez prilike da dođemo u vodstvo iz kaznenog udarca.


Vratnica Belgije



Odmah na početku drugog poluvremena pojavila se nevolja za našu reprezentaciju jer je u igru ušao Romelu Lukaku. I nije dugo trebalo da on dođe u prvu priliku. U 48. minuti pucao je glavom s druge vratnice, no preslabo, pa je Livaković bez problema uhvatio taj udarac. Hrvatska je odmah uzvratila preko Kovačića, kojeg je odlično proigrao Gvardiol, udarac je bio dobar, ali na mjestu je bio Courtois, koji je skrenuo taj pokušaj u korner. Bilo je to dobro razdoblje naše reprezentacije jer smo u 54. minuti dvaput prijetili Courtoisu. Prvo je pucao Brozović, a nedugo potom i Modrić, ali je u oba navrata belgijski vratar odbijao te udarce, no na odbijance nije stigao nitko od naših igrača. Intenzivno se igralo u tim tim trenucima, pa smo se ubrzo mi našli u problemima. U 60. minuti samo je za trenutak De Bruyne ostao zaboravljen, što je bilo dovoljno da napravi nered u našem kaznenom prostoru, lopta se na kraju odbila do Lukaka, koji je pogodio lijevu vratnicu. Imali smo puno sreće u toj situaciji. Ubrzo je naš izbornik Zlatko Dalić odlučio osvježiti momčad, pa su ušli Petković i Pašalić umjesto Livaje i Kramarića. I Baš je Petković zakuhao situaciju u 68. minuti kada je lijepo proigrao Modrića, čiji udarac s 12 metara ipak nije bio dovoljno jak kako bi Courtoisa prisilio na kapitulaciju. Kako je vrijeme curilo, Belgija je preuzimala sve više rizika jer njoj je trebala pobjeda i bilo je neugodnih situacija pred Livakovićem. Neke od njih inicirao je baš Livaković, koji je bio neodlučan u nekim situacijama kada je trebalo izići s linije vrata, ali preživjeli smo. Dijelom zbog jednog nesnalaženja Lukakua, a više zbog Joška Gvardiola, koji je odigrao sjajnu utakmicu i uvijek bio na pravom mjestu. Vrijeme je sporo teklo, a Hrvatska je završnicu susreta provela pred svojim kaznenim prostorom ili u njemu, a u 90. minuti opet nas je poljubila sreća kada je Torgan Hazard ubacio pred vrata, lopta je pala na drugu vratnicu, gdje je pred praznim vratima bio Lukaku na samo tri metra, ali ga je lopta pogodila u prsa, pa ju je Livaković uspio uhvatiti na samoj liniji vrata.

Nije lako bilo gledati te posljednje trenutke, ali Hrvatska je na kraju ostala čvrsta i uspjela je sačuvati remi, koji joj je bio dovoljan za plasman u osminu finala SP-a drugi put zaredom. Bravo, Hrvatska!

Dalibor Keler

 

Standings provided by Sofascore

AL-RAYYAN - Khalifa international stadion. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 45.000. Sudac: Anthony Taylor (Engleska) - 6,5. Žuti karton: Dendoncker (Belgija). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: JOŠKO GVARDIOL (HRVATSKA)

HRVATSKA

0

Livaković 6,5, Juranović 6,5, Lovren 7, Gvardiol 7,5, Sosa 7, Brozović 7, Kovačić 7(od 90. Majer -), Modrić 7, Perišić 6,5, Kramarić 6 (od 64. Pašalić 6), Livaja 6 (od 64. Petković 6,5).

BELGIJA

0

Courtois 7, Meunier 6,5 (od 87. E. Hazard -), Alderweireld 6,5, Vertonghen 7, Castagne 6,5, Dendoncker 6 (od 72. Tielemans -), Witsel 6,5, De Bruyne 6,5, Carrasco 6,5 (od 72. Doku 6,5), Trossard 5,5 (od 59. T. Hazard 6), Mertens 6 (od 46. Lukaku 6,5)

Milanović - Nije ovo sreća, ovo je bio vrhunski posao

Nije ovo sreća, ovo je bio vrhunski posao, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon utakmice Hrvatska - Belgija (0-0) u Katru.

"Nadamo se da ćemo ući u finale, ali i ako ne uđemo, opet smo ušli u drugi krug. Nije ovo sreća, ovo je bio vrhunski posao“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon utakmice Hrvatske i Belgije u kojoj je hrvatska nogometna reprezentacije neriješenim rezultatom izborila ulazak u iduću fazu natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Na tribinama stadiona u All Rayyanu Milanović je pratio utakmicu sa suprugom, a bila je nazočna i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino

Predsjednik je dodao kako je"„Belgija jaka momčad, ali Hrvatska ima sjajnih igrača kao što je Gvardiol, koji je čudo, a i drugi su bili odlični“.

Predsjednik Milanović je zaključio kako je hrvatska reprezentacija, za koju je u Katru navijao u društvu supruge Sanje Musić Milanović, "bila hrabra i kvalitetna“.

Najčitanije iz rubrike