Osijek
OBITELJ DRUŠTVENI ATELJE

Drugi na prvom mjestu. Osnaživanje za uključivu zajednicu
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Dani otvorenih vrata kod nas su svaki radni dan, dođite, pronađite nešto za sebe

U dvorišnom prostoru na adresi Županijska 11, u samom središtu Osijeka, djeluje društveni centar namijenjen svim građanima, mjesto susreta različitosti i osnaživanja za uključivu zajednicu - Društveni atelje.



Društveni atelje jedan je od glavnih strateških razvojnih smjerova DKolektiva - organizacije za društveni razvoj, usmjeren na razvoj uključivog društva. On čini prostor, doslovan i figurativan, u kojem zajedno promišljamo društvo u kojem živimo, otkrivamo potrebe, probleme i izazove koji nas okružuju, pronalazimo rješenja koja bi bila na dobrobit cijele zajednice.

Jednake mogućnosti


Otvoreni smo od 25. studenoga 2021., a u punih smo godinu dana djelovanja započeli nekoliko ciljanih programa, uključivali građane, organizacije civilnog društva, ali i akademski i znanstveni sektor u brojne aktivnosti, cijelo vrijeme nastojeći biti inspiracija i podrška demokratskoj kulturi, razvoju civilnog društva i volonterstva te stvaranju prilika za jednake mogućnosti.

Zašto i čemu nešto poput Društvenog ateljea? Zbog vremena u kojem živimo, brzih promjena, digitalizacije, kriza, rastućih nejednakosti i potreba, trebaju nam mjesta suradnje, razmjene, izgradnje mostova između različitosti, između različitih društvenih skupina i sektora. Dugi su se niz godina unutar naše organizacije stvarali ideja i koncept ovakvog društvenog centra, temeljeno na iskustvu pružanja ciljane podrške različitim, često ranjivim i marginaliziranim, pojedincima i grupama te praćenja potreba u zajednici. Konačno, ta je ideja i otvaranje samog prostora u kojemu će Društveni atelje djelovati realizirana kroz projekt prekogranične suradnje organizacija iz Osijeka i Novog Sada "Inclusive Community", čiji je osnovni cilj bio unaprjeđenje socijalnih usluga u Osijeku i Novom Sadu, u partnerstvu s Gradom Osijekom, Novosadskim humanitarnim centrom, Hrvatskim Crvenim križem - Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu iz Novog Sada.

Mi smo tim koji voli to što radi i voli to raditi skupa. Pratimo potrebe, trendove i ljude te pronalazimo užitak u kreiranju inovacija i promišljanju kako ih implementirati u zajednicu. Prostor Društvenog ateljea samo nam je pomogao da to bude ostvarivo.

U prvih smo godinu dana ponudili uistinu raznolike aktivnosti za sve dobne skupine, potičući aktivno sudjelovanje svih s proaktivnim pristupom za uključivanje skupina koje su u riziku od društvene marginalizacije i isključenosti. Promoviramo i organiziramo uključivanje volontera i potičemo razvoj inkluzivnog volontiranja, a vrijednosti volontiranja promičemo u mnogo različitih aktivnosti: pružanje pomoći u učenju za djecu osnovnih i srednjih škola, uključivanje osoba treće životne dobi u volontiranje kao podrška aktivnom starenju, uključivanje ranjivih skupina u volontiranje, prilike da mladi kreiraju aktivnosti za mlade, uključivanje volontera iz drugih država, grupe podrške za žene..., trudimo se voditi onom krilaticom "za svakoga ponešto".


Kroz program i projekt Europskih snaga solidarnosti uključili smo dvoje volontera iz inozemstva u Društveni atelje kako bismo zajedno kreirali program i aktivnosti, a projektu, u trajanju od godinu dana, pridružili su se volonteri iz Španjolske i Mađarske.

Ukrainian Social Club


Izbjeglicama iz Ukrajine od samog početka rata nudimo prostor gdje mogu razgovarati, dobiti podršku, podijeliti svoje izazove i nade te upoznati nove prijatelje iz Osijeka. Kako su upoznavanje i razgovori tekli, tako se formirao i Ukrainian Social Club, naziv kojim smo obuhvatili sve aktivnosti i druženja koje kontinuirano provodimo i zajedno kreiramo s ukrajinskim obiteljima, Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Udrugom Breza i volonterima.

Kroz Ukrainian Social Club odgovarali smo na pitanja zapošljavanja, mogućnosti prekvalifikacije, pitanja vezana uz zdravlje i zdravstvo, provodili razne aktivnosti za djecu iz Ukrajine, organizirali tečajeve jezika, humanitarnu biciklističku kampanju Pedala solidarnosti zajedno sa Zakladom Slagalica kako bismo djeci iz Ukrajine omogućili bicikle i sportsku opremu, a sve to uz golemu podršku pojedinaca iz zajednice, organizacija i volontera.

Svim tim aktivnostima želimo osigurati dostojanstven i uključiv pristup integraciji u Osijeku.

Podrška i umrežavanje


Civilno društvo počiva na načelima solidarnosti i pružanja međusobne podrške i umrežavanja. Brojne su organizacije civilnog društva "obojile" Društveni atelje svojim programima i aktivnostima, ali su bile i aktivne saveznice u preveniranju i osvješćivanju potreba u zajednici.

Upravo zahvaljujući tim suradnjama, prostor je postao mjesto susreta različitosti u svakom pogledu, od ljudi, znanja, kultura do različitih organizacija i metoda rada. Pružali smo podršku radnim migrantima iz Nepala, ugostili smo grupu ljudi iz Sirije, Iraka, Afganistana, Bangladeša, Libije i Kosova, koji u Hrvatskoj imaju odobrenu međunarodnu zaštitu, studentice socijalnog rada iz Amerike koje su bile u studijskom posjetu, a posjećivali su nas partneri i gosti iz svih dijelova Europe.

Posebno nam je važna suradnja s obrazovnim institucijama, akademskom i znanstvenom zajednicom: s osnovnim i srednjim školama organiziramo volonterske aktivnosti i edukacije za mlade, a s akademskom i znanstvenom zajednicom provodimo istraživanja i omogućujemo studentima smjerova društvenih znanosti sudjelovanje u radu Društvenog ateljea.

Posebno volimo istaknuti programe međugeneracijske suradnje s našim susjedima iz Dnevnog boravka za umirovljenike, udrugom Aktivni umirovljenici, s kojima smo do sada surađivali u brojnim aktivnostima, poput kreiranja Kluba seniora volontera, Međugeneracijskog festivala razmjene vještina, IT školice za seniore, a zajedno s njima i mladima iz III. gimnazije Osijek pripremamo i jednu novu međugeneracijsku izložbu o Osijeku, u siječnju iduće godine.

Uskoro Mobilni atelje


Malo-pomalo, dan po dan i obilježili smo nedavno prvi rođendan, također proslavljen u duhu osmišljavanja aktivnosti zajedno s građanima, gdje smo pokušali odgovoriti na temu porasta usamljenosti kod svih generacija predstavljajući nalaze istraživanja, otvarajući dijalog u zajednici osmišljavajući volontersku akciju, aktivnost u Društvenom ateljeu i prijedloge politika ili mjera.

U budućnosti nastavljamo s inovacijama, jedna je, primjerice, da izlazimo u četiri ruralne zajednice kako bismo ponudili dio naših provjerenih aktivnosti na tim mjestima kroz Mobilni atelje. Vjerujemo da će naše aktivnosti ojačati zajednicu i socijalnu uključenost, stvoriti društvene prilike za sve, poboljšati pristup javnim uslugama, pružiti mogućnosti za kreativan rad, promovirati liderstvo i talent, pružiti dobru edukaciju i poštovati dostojanstvo. Uz to, buduće će razdoblje biti obilježeno i demokratskim inovacijama dijaloga s građanima. Dani otvorenih vrata kod nas su svaki radni dan, dođite, popijte kavu, čaj ili sok, upoznajte se s nama, pronađite nešto za sebe od svega ovoga što ste pročitali. Pokušajmo zajedno učiniti našu zajednicu boljim mjestom.

Bruno KOIĆ stručni suradnik DKolektiva
1600

građana prošlo kroz Društveni atelje u godinu dana

160

aktivnosti provedeno u Društvenom ateljeu

30

različitih organizacija organiziralo te aktivnosti

DKolektiv - organizacija za društveni razvoj

 

DKolektiv - organizacija za društveni razvoj razvila se 2020. godine na postignućima 15-godišnjeg djelovanja Volonterskog centra Osijek u području razvoja volonterstva, civilnog društva i demokratske kulture. Počivamo na načelima solidarnosti humanosti, poštovanja različitosti, nenasilja, tolerancije, razumijevanja, odgovornosti i suradnje. Svojim djelovanjem želimo pridonijeti razvoju demokratske kulture, aktivnom građanstvu, razvoju volonterstva, jakom i progresivnom civilnom društvu, dobrom upravljanju, uključivom društvu i boljem položaju manjinskih, ranjivih i marginaliziranih skupina.


Posebnu pozornost poklanjamo kreiranju ciljanih i održivih intervencija kroz projekte i programe koji se provode u suradnji s drugim organizacijama i djeluju sinergijski. Nastojimo biti inovativni u svom djelovanju, promovirati pozitivne promjene, kreirati prilike za učenje i razvoj, njegovati dijalog te stvarati veze među ljudima, organizacijama i zajednicama.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike