Osijek
ANALIZA IZBORNE LISTE ZA VIJEĆA GČ I MO

HDZ izlazi u 14 jedinica, SDP se šlepa uz Možemo
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Najstariji kandidat ima 85 godina, najmlađi su tek prešli prag punoljetnosti

Na predstojećim izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, koji se održavaju u nedjelju, 11. prosinca, za 133 vijećnička mjesta natjecat će se 623 kandidatkinje i kandidata koji se nalaze na 16 stranačkih, koalicijskih, nezavisnih ili kandidacijskih lista grupe građana.
Nakon što je Gradsko izborno povjerenstvo objavilo valjane izborne liste s kandidatima, te odredilo ukupno 42 biračka mjesta, čini se da je sve spremno za početak izborne utrke, koja u pravilu ne izaziva veliko zanimanje birača, a to pokazuje izlaznost od 16,2 posto prije četiri godine, kao i ona od 20 posto, odnosno svaki peti s popisa birača, na izborima 2014. godine. No za svakodnevni život građana jako su važni.

Izborne liste pokazale su da se za svako od 56 vijećničkih mjesta u osam mjesnih odbora natječu gotovo tri kandidata, a za svako od 77 mjesta u sedam gradskih četvrti borba je još napetija jer se za njega natječe šest kandidata. Najviše je lista, sedam, prijavljeno u GČ Gornji grad, a najmanje ih je, pet, u GČ Donji grad. U preostalih pet četvrti prijavljeno je po šest kandidacijskih lista. Kad je o mjesnim odborima riječ, najviše se lista, pet, natječe u MO Josipovac, a u MO Brijest postoji samo jedna lista, HDZ-ova.

Prikaz stanja stranaka


Samostalno na izbore sa svojim listama izlazi samo pet stranaka, i to HDZ u 14 od 15 jedinica, DP u 11, SDSS u dvije, a Snaga SiB i Centar imaju po jednu samostalnu listu. Snaga SiB natječe se u još jednoj jedinici, na zajedničkoj listi s NL-om Ante Đapića, koja pak u još dvije lokalne jedinice izlazi samostalno, a u još sedam u koaliciji s Aktivnim nezavisnim umirovljenicima (ANU).

Za razliku od 2018. godine, kada je SDP na izbore izišao u koaliciji sedam stranaka, na ovogodišnjim izborima. čini se, nije baš bio poželjan partner. Kako bi se njihova markica ipak pojavila na listama, "prikrpili" su se platformi Možemo, koja polagano preuzima vodeću poziciju na lijevoj strani političke arene u Osijeku. Svoje zajedničke liste predali su u sedam gradskih četvrti. Dok je to za Možemo donekle i razumljivo, s obzirom na to da su im ovo prvi izbori za mjesnu samoupravu i tek rade na širenju članstva, za SDP, koji je od 2013. do 2021. participirao u vladajućim gradskim strukturama, sramotno je da potpuno ignorira rubne dijelove grada, koji nisu ništa manje važni i vrijedni, posebno njihovim stanovnicima. Zato, međutim, i postoje izbori - da građani kazne one za koje procijene da ne vode brigu o javnom interesu. No, uzimajući u obzir sve što se sa SDP-om posljednjih godina događa, ne samo u Osijeku, gdje je potpuno nevidljiv a članstvo ga masovno napušta, nego i na nacionalnoj razini, ovakav razvoj situacije nije nimalo čudan.

Od njih je pobjegao i HSS, koji se priključio koaliciji HNS-a i HSU-a, koji su prije četiri godine ostvarili odličan rezultat osvojivši 16,72 posto glasova i svrstavši se odmah iza HDZ-a po broju dobivenih mandata. Koalicija HNS-a, HSU-a i HSS-a prijavila je liste u deset jedinica, a koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista zajedničke liste ima u četiri gradske četvrti.

Žena je 37 posto


Kandidacijskih lista grupe birača ukupno je pet, u pet različitih kvartova. Najviše izgleda za uspjeh ima lista Tomislava Mišetića u GČ Retfala, koja već duže vodi aktivnu kampanju. Ne treba, međutim, zanemariti ni ostale jer ovo su ipak kvartovski izbori, na kojima stranačka markica često ne igra presudnu ulogu.

Na svakim je izborima zanimljivo vidjeti koliko stranke i pojedinci poštuju pravila spolne jednakosti. Od ukupno 623 kandidata na listama muškaraca ima 393 (63 %) i 230 (37 %) žena. Najstariji kandidat ima 85 godina, što znači da je rođen 1937. Riječ je o Hrvoju Križanu, koji je na listi DP-a u Sarvašu. Najmlađi kandidati ovih izbora, njih troje, rođeni su 2004., što znači da im je nježnih 18 godina. I među njima je opet dvoje kandidata DP-a, Iva Nikolić (GČ Donji grad) i Mihael Križan (GČ Jug 2). Na toj listi DP-a za GČ Jug 2 još je dvoje kandidata od Mihaela starijih tek godinu dana. Treći najmlađi kandidat 18-godišnjak je Saša Tot, koji se nalazi na listi HNS-HSU-HSS u Tenji.

Tomislav Prusina

NEOBIČAN SLUČAJ U GRADSKOJ ČETVRTI TVRĐA

Misterij izbora: Kamo je nestao Batnožić?


Najveće iznenađenje nakon objave kandidacijskih lista je izostanak liste Zorana Batnožića, koji 8 godina vodi GČ Tvrđa (još je 4 godine bio dopredsjednik), a u posljednja dva izborna ciklusa pobjedu je odnio apsolutnom većinom. S obzirom na to da mi je prije mjesec dana za Glas Slavonije poručio kako su spremni za još četiri godine vođenja GČ Tvrđa, pomislio sam da je izostanak njegove liste na popisu izbornih lista nekakav propust. “Ne, nije pogreška”, odmah kaže na upit o čemu je riječ. Izborno povjerenstvo, naime, listu je proglasilo nevažećom jer su dva potpisa birača od 50 potrebnih za valjanu kandidaturu liste imala pogrešnu adresu.

- To je bila naša pogreška, proceduralno je sve u redu i nema čak mjesta ni žalbi. Mogli smo imati 500 potpisa, no među ovih 50 pojavile su se dvije pogreške, tako da smo eliminirani iz izborne utrke. Stanovnici su ogorčeni, no nemaju se na koga ljutiti jer smo mi pogriješili - priznaje Batnožić.

Izborna utrka u GČ Tvrđa sada je potpuno otvorena i bit će zanimljivo pratiti komu će njezini stanovnici dati povjerenje.

Najčitanije iz rubrike