Regija
TERENSKA NASTAVA MATURANATA SLATINSKE GIMNAZIJE

Učenici zahvalni i počašćeni posjetom Hrvatskom saboru
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

SLATINA - Maturanti opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića u sklopu provedbe terenske nastave posjetili su Hrvatski sabor i izložbu „Svijet robota“ u Klovićevim dvorima, koja je postavljena 15. rujna i trajat će do 30. prosinca, te Muzej iluzija.


Voditelji terenske nastave bili su profesori Željka Orban, Dragan Klement, Matija Gosler i Zorislav Jelenčić. Za posjet Hrvatskom saboru učenici su se pripremali tjedan dana, a dobili su i zadatak da nakon povratka napišu izvješće o posjetu.

Patricija je obilazak zgrade Hrvatskoga sabora ocijenila zanimljivim, informativnim i poučnim. Ona i još neki učenici žale što nisu dobili priliku razgovarati s nekim zastupnicima i postavljati im pitanja jer su sve dvorane bile zauzete, a samo kratko im se nekoliko zastupnika obratilo u predvorju zgrade. „No, unatoč tome, mnogo smo naučili i vidjeli pa je to bilo odlično iskustvo.“ Luka je napisao da su im dvoje zastupnika (Prkačin i Glasovac) održali kratke govore i naglasili kako mnogo rade, a u medijima je stvorena suprotna percepcija. Njemu se najviše svidjela povijest Sabora. Noa je zaključio da mu se posjet Saboru svidio jer je vidio kako funkcionira jedna od najvažnijih državnih institucija, „ali mi je ipak žao što nismo dobili priliku postavljati pitanja i razmijeniti mišljenja sa zastupnicima“.

„Zastupnici na koje smo naišli uglavnom su govorili kako se trebamo okrenuti budućnosti i vjerovati u bolje sutra, jer smo mi ta generacija koja će poboljšati Hrvatsku,“ napisao je Venio i dodao: „Mogu reći da su meni osobno pomogli u izboru potencijalnog zanimanja, jer tko ne bi volio tako 'puno' raditi, još više pričati, i za to biti najviše plaćen.“ Simona smatra da učenici trebaju biti zahvalni i počašćeni ovim posjetom iz kojega su mogli mnogo naučiti. „Vjerujem da će za mnoge ovo biti jedini posjet Saboru, ali tko zna, možda baš netko od nas u budućnosti postane jedan od zastupnika.“ Barbara kaže da je sabornica puno manja nego što ju je zamišljala, a Ivonu su se najviše dojmili dugački hodnici i stepenice na svakom koraku. „Od zastupnika koji su odvojili vrijeme za nas čuli smo većinom jedno te isto, kako ima nade u budućnosti Hrvatske te kako im je drago što smo ih posjetili jer sada zaista možemo vidjeti koliko naporno rade,“ napisala je Ivona.

Lukreciju je razočarala veličina i praznoća sabornice. „Svidio mi se način govora naših zastupnika jer me iznenadilo kako to da mogu toliko pričati da izgleda kao da nam nešto bitno poručuju, a zapravo samo okolišaju,“ napisala je. Mario je zaključio kako njihov posjet nije bio politički orijentiran, „više je naglasak stavljen na opću političku edukaciju nas koji, ruku na srce, imamo vrlo tanko znanje o općim političkim zbivanjima u Hrvata“.


Spomenimo na kraju da je izlet u Zagreb Max ocijenio zanimljivim i konstatirao da je uvijek lijepo doći u naš glavni grad, ali je, za razliku od većine ostalih, ostao „pomalo razočaran“ Saborom: „Nedovoljno sadržaja, oduživanje svega, prevelika očekivanja učenika. No, ipak treba u životu i to proći i upoznati,“ zaključio je.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike