Tehno
TEST: SAMSUNG T7 TOUCH 1TB

Brzo do dodatnih gigabajta (terabajta)
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Dostupan je u kapacitetu do 2 TB, što će zadovoljiti veliku većinu korisnika koji su u potrazi za prijenosnim diskom
Prijenosni diskovi oduvijek su bili brz i lak način dolaska do dodatnih gigabajta odnosno terabajta. Isprva smo ih uglavnom viđali kao prijenosne izvedbe 3,5-inčnih "mrcina" iz stolnih računala, potom kao mobilne inačice 2,5-inčnih diskova kakve obično imamo u prijenosnicima, a s popularizacijom SSD-ova forma i oblici postali su zaista neuniformirani. Upravo u potonje - neuniformirane, bar po izgledu, može se svrstati Samsung T7 Touch.

Malen i lagan


Krenut ćemo onda odmah od izgleda. Samsung T7 Touch izgleda odlično i bit će savršen za one koji su često u pokretu. Naime, dimenzije diska su samo oko 9 x 6 centimetara (za usporedbu, kao prosječna kreditna kartica), uz debljinu od 8 milimetara i masu od 58 grama. Zbog takvih gabarita Samsung T7 Touch sigurno vas neće opteretiti ako ga ubacite u torbu s prijenosnikom. Iako lagan i malen, disk nikako nije krhak jer je kućište izrađeno od aluminija. Priključenje na računalo odvija se očekivano preko USB-C veze, a za to su tu i dva kabela, USB-C na USB-C i onaj na standardni USB-A. Podržani protok prijenosa podataka je USB 3.2 Gen2, koji teorijski podržava do 10 Gbps. Inače, iz ovog diska moći ćete izvući maksim samo ako u svome prijenosniku ili računalu imate PCIe NVMe SSD, jer su tada tehnologije identične. U praksi to znači i fenomenalne brzine prijenosa, koje kod Samsung T7 Touch idu do 1050 MB/s za čitanje odnosno 1000 MB/s za pisanje.

Viša razina sigurnosti


Kako smo u uvodu spomenuli, Samsung T7 Touch dostupan je u kapacitetu do 2 TB, što će svakako zadovoljiti veliku većinu korisnika koji su u potrazi za prijenosnim diskom. Najmanji kapacitet je 500 GB, a naš je testni primjerak bio onaj iz zlatne sredine – 1 TB. Kao kod svih prijenosnih rješenja, i kod ovog prijenosnog diska uvijek imamo na pameti sigurnost podataka. Glede pouzdanosti, ovdje bismo trebali biti mirni jer iza ovog diska stoji već višedesetljetni lider na tržištu memorijske pohrane – Samsung.

Osim toga, kako je riječ o SSD-u koji nema pokretnih dijelova, disk je otporan i na razne vanjske utjecaje, poput padova. Ipak, mnogima je najveća briga krađa podataka. Naime, ne treba isključiti mogućnost da disk može doći u nepoželjne ruke, a kako bismo i tu ostali hladne glave, T7 nudi osiguranje u obliku AES 256-bitne enkripcije, koju je gotovo nemoguće probiti. Sigurnost pristupa osigurana je lozinkom ili ugrađenim čitačem otiska prsta na samom disku. Što je izuzetno efektno, ali i praktično. Sve u svemu, ako ste u potrazi za prijenosnim SSD-om, lako je dati preporuku za Samsung T7 Touch.
 
Marin REŽIĆ
Osim kapaciteta do 2 TB uređaj donosi i daleko viši nivo sigurnosti zbog ugrađenog čitača otiska prsta

Samsung T7 Touch izgleda odlično i bit će savršen za one koji su često u pokretu

Najčitanije iz rubrike