TvObzor
DVODIJELNI DOKUMENTARNI FILM 6. I 7. PROSINCA NA TREĆEM PROGRAMU HTV-A

”Pearl Harbor - svijet u plamenu rata”
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Havaji, Tihi ocean. Upravo na tim rajskim otocima odigrala se jedna od odlučujućih vojnih operacija Drugoga svjetskog rata. Dana 7. prosinca 1941. u 7.53 ujutro Japan je započeo iznenadni napad na američku flotu usidrenu u bazi Pearl Harbor. Pogođeno je srce obrane Sjedinjenih Američkih Država. Dvodijelni dokumentarni film “Pearl Harbor - svijet u plamenu rata” (“Pearl Harbor, le monde s’embrase”) Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazuje u utorak i srijedu, 6. i 7. prosinca, na Trećem programu (HRT-HTV3) u 22 sata.



Japanska armada uništila je 188 aviona. Pogođeno je 19 brodova. Ranjeno je 1178, a poginulo 2403 osobe. Američka mornarica bila je zgažena. Bila je to trauma za američki narod koji se, sklon izolacionističkoj politici, osjećao izvan opasnosti. Predsjednik Franklin D. Roosevelt bio je smlavljen, a Japanci i Nijemci su likovali. Bilo je to nevjerojatno postignuće s japanske strane. Kako će na napad reagirati Sjedinjene Američke Države?

Nakon napada na Pearl Harbor američka mornarica je teško pogođena. Sjedinjene Američke Države su traumatizirane. Međutim, moćna Amerika vida rane i zauzima borbeni položaj, dok Japanci, opijeni osjećajem svemoći, kreću u napad na jugoistočnu Aziju. Ne treba im dugo da se razočaraju. Već u lipnju 1942. japanska flota gubi većinu svojih nosača zrakoplova, a Carstvo Izlazećeg Sunca prelazi u defenzivu. Međutim, Amerikanci će dugo čekati pobjedu te će, kako bi svemu stali na kraj, u Hirošimi, a zatim i u Nagasakiju, posegnuti za atomskom bombom.

Ali Pearl Harbor još nije otkrio sve svoje tajne. Iznenađuje da su Japanci uspjeli u tako nevjerojatnom napadu protiv vodeće svjetske sile. Neki čak sumnjaju da su Amerikanci to pustili. Osamdeset godina poslije ta je epizoda i dalje dovoljno bolna da sjećanje na nju dijele ne samo Tokio i Washington, nego i japanski i američki narod. Kako, s japanske strane, pamtiti pobjedu koja je bila najava poraza? Kako se, s američke strane, sjećati katastrofe koja je bila uvod u trijumf?

Dokumentarni film “Pearl Harbor - svijet u plamenu rata” nastao je u koprodukciji Bonne Pioche Télévisiona i Mediatike. Scenarij potpisuju David Korn-Brzoza i Olivier Wieviorka, režiju David Korn-Brzoza, a narator je Vincent Lindon. D. Miklić
Ta je epizoda i dalje dovoljno bolna da sjećanje na nju dijele ne samo Tokio i Washington, nego i japanski i američki narod

Možda ste propustili...

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata