Novosti
RADIONICE EUROPE DIRECTA I EUROPSKOG POTROŠAČKOG CENTRA

Zamke pri online kupnji i kako ih izbjeći
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Ako se potrošači odluče na kupnju robne marke, preporuka je da ih kupuju sa službenih stranica

Europe Direct Osijek, koji djeluje pri Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije, i Europski potrošački centar Hrvatska, koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, organizirali su u srijedu u hotelu Osijek radionicu za potrošače. Teme radionice bile su zamke s kojima se susreću potrošači pri kupnji putem interneta i kako ih izbjeći te najvažnije promjene koje nastupaju s uvođenjem eura koje se tiču samih potrošača.



- Samim tim što smo se posljednje dvije godine preselili u digitalni svijet porasla je internet-kupnja. Prvi je savjet koji dajemo građanima kada otvore neku internet-stranicu za kupnju da pogledaju opće uvjete poslovanja, koje svi trgovci moraju imati sukladno zakonu. U njima mora biti napomenuto odakle je trgovac, sjedište i adresa, po mogućnosti broj telefona ili nekakva mail-adresa na koju se mogu uputiti pritužbe. U slučaju da tih općih uvjeta nema, a oni se uvijek nalaze na dnu web-stranice, dodatno savjetujemo potrošače da se informiraju o određenom trgovcu drugim putovima, preko društvenih mreža, recenzija ili foruma. Kupci su sve informiraniji jer se povećala svijest potrošača o njihovim pravima prilikom online kupnje. Ako se potrošači odluče na kupnju robne marke, preporuka je da ih kupuju sa službenih stranica, jer česti su slučajevi da potrosači preko društvenih odu na neku stranicu gdje piše da je rasporodaja 80 posto neke robne marke. Već bi to trebalo biti sumnjivo potrošačima, jer ako se odluče na kupnju takve robe, može se dogoditi da im carina otvori paket te ih obavijesti da su kupili krivotvorinu ili bi ih mogli kontaktirati iz odvjetničkog društva koje zastupa određenu robnu marku budući da je došlo do prekršaja zakona o vlasništvu - istaknula je Danijela Marković Krstić, voditeljica Europskog potrošačkog centra Hrvatske.

Europski potrošački centar Hrvatska dio je mreže Europskog potrošačkog centra (ECC-Net), koji daje savjete i osigurava informacije o prekograničnoj kupnji te pomaže potrošačima u suradnji s drugim europskim potrošačkim centrima u rješavanju prekograničnih pritužbi i sporova. Kako je naglasila Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača, u posljednje vrijeme često im se javljaju građani s pritužbama na lažne web-stranice gdje potrošači uplate određeni iznos i nikada ne dobiju proizvod, te kako bi se zbog toga treba ubrzati sustav, jer dok se ukine jedna lažna stranica, odnosno dok se izvrše sve provjere, nekoliko novih se u međuvremenu pojavi.

- Za mjesec dana euro postaje naša službena valuta, pa smo na ovoj radionici odlučili građane upoznati s procesom njegova uvođenja, zatim zaštitnim mehanizmima koji služe za izgradnju sigurnog okruženja za potrošače, posebice etičkim kodeksom. Cilj nam je motivirati građane da obrate pažnju na one poslovne subjekte koji su pristupili etičkom kodeksu, jer prema našem iskustvu, svi poslovni subjekti koji su mu pristupili zaista ga se i pridržavaju te nisu zloupotrijebili proces uvođenja eura da bi neopravdano povećali cijene i išli na štetu potrošača - rekla je Mirela Skočić, voditeljica Služba za provedbu politike zaštite prava potrošača u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Nikola Kučar
Provjerene informacije: www.euro.hr, 0800 2023
- Građani se o euru mogu informirati na razne načine, a ja bih preporučila svima koji se služe internetom da posjete stranicu www.euro.hr na kojoj se nalazi mnoštvo informacija, a tu je i besplatni infotelefon 0800 2023. Osim toga, bila je organizirana putujuća izložba "Euro na kotačima", jedan poseban edukativni projekt u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom, koju su provodile Vlada RH i Hrvatska narodna banka, a posjetila je 27 hrvatskih gradova, gdje su kroz multimedijski sadržaje posjetiteljima pružene sve relevantne informacije o uvođenju eura kao službene valute - dodala je Skočić

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo