Novosti
MUP U SURADNJI S METOM POKRENUO SUSTAV UZBUNJIVANJA

NENO Alarm o nestalom djetetu informira na Fejsu i Instagramu
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pokrenulo je u srijedu, u suradnji s Metom, sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom pod nazivom NENO Alarm kako bi uz pomoć građana povećalo vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta.Ako dijete nestane, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta, koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO Alarm, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno, pojasnilo je Ministarstvo. U MUP-u preciziraju kako će upozorenje sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, a podaci se mogu dopuniti i ažurirati prema potrebi. Korisnici društvenih mreža, dodaju u MUP-u, mogu se vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, podijeliti upozorenje prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenu. U slučaju pronalaska djeteta policija šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata, a potom se o završenoj akciji potrage obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama, dodaje MUP.

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Anita Matijević objasnila je kako nestalom djetetu, neovisno radi li se o djetetu koje se udaljilo iz roditeljskog doma, koje je pobjeglo iz ustanove, izgubilo se ili je žrtva roditeljske otmice, prijete različite opasnosti od viktimizacije. ‘‘Nužna nam je suradnja s građanima kako bismo nestalo dijete što prije pronašli i osigurali mu sigurno odrastanje‘‘, istaknula je Matijević podsjetivši da je hrvatska policija još ranije uspostavila sustav prevencije nestanaka djece kroz uspostavu sustava NENO, aplikacije Red Button, promocije EUROPOL-ove kampanje #DontBeACatch i sudjelovanjem u europskoj mreži stručnjaka koji rade na slučajevima nestale djece (PEN MP).

Emily Vacher, direktorica povjerenja i sigurnosti u Meti, poručila je putem videoporuke kako diljem svijeta svake godine nestane stotine tisuća djece te da se zajednica želi ujediniti kako bi pomogla obitelji. ‘‘Naš program upozorenja o nestaloj djeci inspiriran je ljudima koji već koriste Facebook i Instagram. Kada bi dijete nestalo u njihovoj zajednici, oni bi podijelili informacije u nadi da će netko prepoznati dijete i da će se ono sigurno vratiti obitelji‘‘, dodala je Vacher.

Predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu Michelle DeLaune ocijenila je da je vrijeme najvažnije kada nestane dijete.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber istaknula je da svakom nestanku djeteta treba pristupiti s posebnom pažnjom te maksimalno intenzivirati aktivnosti na njegovom brzom pronalasku. "Za vrijeme ‘nestanka‘ dijete može biti izloženo brojnim opasnostima, neovisno o razlozima odlaska od kuće ili ustanove u kojoj je smješteno ili otmici. Sustav uzbunjivanja NENO Alarm, koji će za upozorenje o nestanku djeteta koristiti dvije trenutno izuzetno jake društvene mreže putem kojih se najbrže i najbolje mogu podijeliti informacije između velikog broja korisnika, vidim kao važan korak koji će omogućiti brzo reagiranje građana i sustava‘‘, ocijenila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN RADIĆ O SUDJELOVANJU U PROGRAMU ZA MLADE LIDERE I ULAGANJIMA

Osijek je grad širom otvoren za investicije

2

HRVATSKA POMAŽE STRADALIMA U TURSKOJ I SIRIJI

U pripravnosti dio osječkog Crvenog križa te HGSS-a

3

VIŠE OGLASA NA JADRANU, ALI I U SLAVONIJI

Potraga za sezoncima u punom jeku, najtraženiji su kuhari, prodavači i konobari