Sport
POSLJEDNJI PLES SJAJNE GENERACIJE

Kevin De Bruyne uzburkao belgijske duhove
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Belgijci su uzdrmani i ranjeni, a kad su takvi onda su i opasni. Hrvatska mora biti oprezna

Kevin De Bruyne pripada među najvažnije karike belgijske reprezentacije, no i on je, kao i većina suigrača, u Kataru odigrao daleko ispod razine koju su očekivali njihovi navijači. Brončani sa Svjetskog prvenstva u Rusiji i u Katar su stigli s ulogom jednog od kandidata za naslov iz sjene, no za sada to nisu nimalo opravdali.



Sudačke pogreške i promašaji Kanađana, uz jednu odličnu vlastitu akciju, donijeli su "crvenim vragovima" startna tri boda u kojima su bili toliko neprepoznatljivi da se i sam De Bruyne iščuđavao zašto je proglašen igračem utakmice, iskreno priznajući kako je to vjerojatno zbog imena. A on je svoje ime posljednjih godina uistinu izgradio da ga se s pravom smatra jednim od najboljih veznjaka svijeta. Goleme su njegove zasluge za uspjehe Manchester Cityja u koje je ugradio brojne golove i asistencije. I u Belgiji je iznimno važan kotačić momčadi Roberta Martineza, iako posljednjih dana na vidjelo izbija njegovo nezadovoljstvo što igre i dominaciju na kakve je navikao u klubu ne može ostvariti i u nacionalnom dresu. Priznao je i sam povremenu frustriranost zbog toga, no nitko ipak nije očekivao kako će stvari doći do tolike točke usijanja da se posljednjih dana najviše priča o svađi u belgijskim redovima. I sam De Bruyne bio je jedan od "okidača", naime, poslije te mršave pobjede nad Kanadom iskreno je izjavio kako misli da su prestari da bi osvojili naslov te da su svoju priliku propustili 2018. Zamjerili su mu to neki suigrači, pogotovo iz obrane, koji su poslije poraza od Maroka "bocnuli" u suprotnom smjeru, poručivši kako su vjerojatno prestari da bi zabijali golove. Belgijski mediji naveliko su pričali da je umalo došlo i do fizičkog sukoba u svlačionici, čiji je akter bio i De Bruyne, kojem zamjeraju i odvojenost od ostatka momčadi.

Sve to, ipak, nimalo ne umanjuje velike igračke kvalitete koje 31-godišnji ofenzivac ima, koji je u dresu reprezentacije u 96 nastupa zabio 25 pogodaka. Ove godine dva je postigao u Ligi nacija, još jednom natjecanju u kojem Belgija nije uspjela do kraja ispuniti očekivanja od svoje “zlatne generacije”. Čak osam aktualnih igrača, među njima i De Bruyne, nalaze se među prvih deset s najvećim brojem “kapica”, i bez obzira na potrese u vlastitim redovima ne treba sumnjati kako će i De Bruyne i suigrači napraviti sve da ostanu na svjetskoj smotri. I ovakav De Bruyne predvodi svoju reprezentaciju u nekoliko statističkih kategorija (ubačaji, probijanje linija, primanje lopte između linija...), a možemo se samo nadati kako mu Vatreni neće dopustiti da se razmaše i pokaže sve svoje kvalitete.

Goran Roguljić
Najčitanije iz rubrike