Novosti
HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA OBILJEŽILA 30 GODINA RADA

Hrvatska godišnje ugosti i pet puta više turista nego što ima stanovnika, Schengen će olakšati njihov dolazak
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) svečano je obilježila 30 godina djelovanja. Na svečanosti u Mozaik event centru okupilo se oko 400 uzvanika iz turizma i javnog života, uključujući i neke od bivših direktora HTZ-a i ministara turizma te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Marka Primorca i druge.

Čestitajući svima u HTZ-u na onome što su učinili za Hrvatsku u 30 godina u njezinoj promociji, brendiranju i globalnoj prepoznatljivosti, premijer Plenković naglasio je da je HTZ pridonio hrvatskom turizmu jer su povezali sve najbolje što Hrvatska ima, promovirajući to u svijetu. "Fascinantno je da Hrvatska godišnje ugosti i pet puta više turista nego što ima stanovnika, i mislim da nema nijedne takve države u svijetu, a važnost turizma se vidi i u BDP-u, ali i u njegovu relativno brzom izlasku iz pandemijske krize i unatoč ratu u Ukrajini, čemu su pomogle i mjere Vlade", ocijenio je Plenković. I ulazak u Schengen te u europodručje označio je dobrim za turizam.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je pak da su u posljednjih 30 godina učinjeni veliki koraci u turizmu i njegovoj globalnoj konkurentnosti, dok je ministrica turizma i sporta, ujedno i predsjednica HTZ-a, Nikolina Brnjac, najavila da će se u četvrtak u Saboru naći nova Strategija održivog razvoja turizma do 2030., što je i smjer svih budućih aktivnosti.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić poručio je da se u 30 godina HTZ prometnuo u turističku organizaciju i u europskim i svjetskim okvirima, s mrežom 17 stranih predstavništava, čineći i jedan od temeljnih stupova hrvatskog turizma. Vjeruje da će do kraja ove godine turizam dostići rekordnu 2019. u dolascima i noćenjima turista, čemu u prilog idu i odlične brojke za protekli, prvi adventski vikend s oko 35 tisuća turista u zemlji, a dosta ih se očekuje i do kraja tog blagdanskog razdoblja, posebice na Adventu Zagreb. U 2023. očekuje se nastavak dobrih trendova, posebice zbog ulaska u Schengen i eurozonu, što će značiti i lakše kretanje turista s obzirom na to da je Hrvatska turistički još primarno autodestinacija i što većina turista dolazi iz europskih zemalja. "Nema spavanja na lovorikama jer nas čekaju novi izazovi", poručio je Staničić.

HTZ je dodijelio i priznanja za 11 djelatnika HTZ-a, među kojima su i oni iz stranih predstavništava, kao i domaćim novinarima koji su u mirovini ili pred mirovinom, a svojim su praćenjem turizma također pridonijeli njegovoj promociji. To su Ružica Mikačić, Tina Čubrilo, Zlatan Skalicki, Đuro Tomljenović, Silvana Jakuš, Vesna Ćamdžić i Slobodan Vlašić. H
Možda ste propustili...

OTVOREN HELIDROM U SPLITU

Uspostava HHMS-a za mjesec dana

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

3

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar