Novosti
RANO OTKRIVENA, INFEKCIJA JE CJELOŽIVOTNA KRONIČNA BOLEST

U RH sto slučajeva zaraze HIV-om
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Hrvatska ima nisku učestalost HIV infekcije, koja je ove godine potvrđena u sto osoba, a rana dijagnostika omogućava uspješno liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa, istaknuto je u srijedu uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca.

"Hrvatska ima dva potvrđena slučaja HIV infekcije na 100.000 stanovnika, dok je u EU prosječna stopa 3,7. Za održavanje povoljnog trenda važno je testiranje, prevencija i edukacija građana", istaknula je epidemiloginja Tatjana Nemeth Blažić na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

Infekciju se može otkriti testiranjem jer zaraženi HIV-om, ali i uzročnicima drugih spolno prenosivih bolesti, u početku najčešće nemaju simptome, no komplikacije mogu biti ozbiljne, kao i rizik za nesvjesno širenje na druge osobe. Ako se otkrije u ranoj fazi, infekcija HIV-om cjeloživotna je kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek, a liječenjem se eliminira prijenos HIV-a na druge osobe, čak i spolnim putem. Epidemiološki podaci pokazuju da su od 1985. do danas u Hrvatskoj evidentirane 2004 osobe oboljele od HIV nfekcije, a 349 ih je umrlo. Ove je godine u Hrvatskoj zabilježeno sto slučajeva zaraze HIV-om, među kojima 18 oboljelih od AIDS-a. Devet zaraženih je preminulo.

U HUHIV-u ističu zabrinutost zbog pojave ostalih spolno prenosivih bolesti kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C. H
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren