Ekonomija
OD DANAS U BANKAMA, FINANCIJSKOJ AGENCIJI I HRVATSKOJ POŠTI

Građanima dostupni početni paketi: 100 kuna za 33 hrvatske eurokovanice
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Građani od danas (1. prosinca) mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji će sadržavati 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti od 13,28 eura, što će platiti 100 kuna, izvijestila je u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB).



- Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica. Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti od 1. prosinca nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji - podsjeća se u priopćenju središnje banke.

Početni paket stoji 100 kuna, a sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura. Iz HNB-a podsjećaju građane da će tako pribavljene kovanice moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

- Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutačno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj - izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Inače, od uvođenja eura, odnosno od 1. siječnja, kada euro postaje službena valuta u RH, do 14. siječnja trajat će razdoblje dvojnog optjecaja, što znači da će građani, plaćaju li u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak novca dobit će u eurima. U tom slučaju moći će dati najviše 50 kovanica kuna. H
Bez naknade do kraja 2023. godine
Dvojno iskazivanje cijena, koje je započelo 5. rujna, trajat će do kraja 2023. godine. Građani će do tada moći bez naknade u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte promijeniti kune u eure. Od 1. siječnja 2024. godine, pak, zamjenu kuna za eure preuzima HNB. Pritom će građani novčanice kuna u HNB-u moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, dok je za zamjenu kovanica kune određen rok od tri godine od dana uvođenja eura, što znači da će građani kovanice kune moći zamijeniti u središnjoj banci do 1. siječnja 2026. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike