Regija
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Isplaćuju božićnice od 200 do najviše 500 kn
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Božićnica neće biti u općinama Bošnjaci, Drenovci i Babina Greda, u Gunji će najvjerojatnije ići podjela poklon-bonova
ŽUPANJA



I ove će godine brojni gradovi i općine umirovljenicima dijeliti božićnice i nastojati im bar malo financijski pomoći te olakšati troškove u povodu nadolazećnih blagdana, što, prije svega, ovisi o dobroj volji pojedinih lokalnih samouprava, odnosno o situaciji u njihovim proračunima. Većina ih se odlučuje na isplatu u gotovini, a u pojedinim općinama umirovljenicima dijele prigodne poklon-pakete ili bonove. Od mjesta do mjesta razlikuju se uvjeti za ostvarivanje prava na božićnicu, utvrđeni cenzusi mirovine, kao i iznosi koji se isplaćuju korisnicima.



Grad Županja već je krenuo s isplatom po 300 kuna svima onima s mjesečnim mirovinama do 3000 kuna i nižima. U Općini Vrbanja će, kaže načelnik Velimir Redl, umirovljenicima s primanjima do 1500 kuna isplatiti po 400 kuna, a onima s mirovinom između 1500 i 3000 kuna po 300 kuna. U općini Cerna će, doznajemo od načelnika Josipa Štoreka, mještanima Cerne i Šiškovaca koji imaju mirovine do 2000 kuna biti isplaćeno po 300 kuna. A ove će godine, potvrdio nam je načelnik Srećko Papac, božićnice prvi put dobiti i umirovljenici iz Gradišta, svi oni s mirovinama do 3000 kuna ostvaruju pravo na 300 kuna.

Općina Štitar pozvala je umirovljenike čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1500 kuna mjesečno te osobe starije od 65 godina bez prava na mirovinu, da se do 5. prosinca jave u Općinu, a iznosi božićnice, ovisno o visini primanja, kretat će se od 200 do 500 kuna. U Općini Gunja ovih će se dana, kazao nam je načelnik Anto Gutić, sastati socijalno vijeće i definirati način pomoći umirovljenicima. Dosadašnjih su godina išli s paketima, lani su ih podijelili 251, a sada su, napominje, od te prakse odustali jer su najugroženiji mještani u ovoj godini putem Kršćanske humanitarne udruge "Putevi milosti" i Crvenog križa dobili već četiri, a do kraja prosinca stići će im još dva paketa pomoći. "Najvjerojatnije ćemo s nekom trgovinom s više prodajnih mjesta u selu dogovoriti podjelu bonova, da si ljudi sami kupe što im je potrebno, a ne ono što drugi misle da im treba", ustvrdio je. Ako cenzus mirovina ostane 2000 kuna, kao i lani, iznos bona bit će povećan na 250 kuna, a ako Općina podigne cenzus na 2500 kuna, umirovljenici će dobiti bonove u vrijednosti od 200 kuna.

Općina Babina Greda, kaže načelnik Josip Krnić, božićnice umirovljenicima neće dijeliti. Odlučili su se početkom godine za podjelu uskrsnica u iznosu od po 200 kuna. Dobili su je svi oni s mirovinama do 2500 kuna, kao i oni koji su navršili 65 godina života, a nemaju mirovinu.

U Općini Bošnjaci, kazao nam je načelnik Andrija Juzbašić, do sada nisu još nikada dijelili božićnice umirovljenicima zato što za to nisu predvidjeli sredstva ni u ovoj godini.

Marija Lešić Omerović
U OPĆINI DRENOVCI KREĆU NAGODINU
Na području županjske Posavine ni ove godine božićnice neće dobiti umirovljenici u općinama Bošnjaci, Drenovci i Babina Greda. Općinski načelnik Josip Nasurović objašnjava da u proračunu za 2022. nisu osigurana sredstva za tu namjenu. Napominje da se proračun nije punio planiranom dinamikom te da nije bilo prostora. “Morali smo rješavati kredit i nasljeđene repove koji su se vukli, ali siguran sam da ćemo u 2023. krenuti s tom praksom i da će umirovljenici s područja naše općine od sljedeće godine dobivati božićnicu”, zaključio je.

Srećko Papac načelnik Gradišta

Odlučili smo ove godine prvi put podijeliti božićnice našim umirovljenicima i nastojati im bar malo pomoći. Svima s mjesečnom mirovinom do 3000 kuna i nižom isplatit ćemo po 300 kuna.

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike