Regija
PODRUČNI OBJEKT VRTIĆA

Dobili 11 milijuna kuna, a troškovi i dvostruko veći?
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Odobren je najveći mogući iznos po dnevnom boravku, koji je i zatražen u projektnoj prijavi
SLATINA



Zbog nedostatnog broja upisnih mjesta u slatinskim predškolskim ustanovama, Grad Slatina planira izgraditi područni objekt Dječjeg vrtića Zeko u Stublovačkoj ulici. Kad je gradonačelnik Denis Ostrošić na sjednici Gradskog vijeća, 7. studenoga, izvijestio da je za izgradnju toga objekta odobren projekt u vrijednosti 10,9 milijuna kuna, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSLS Igor Fazekaš podsjetio je da to jesu nepovratna sredstva, ali samo do 40 posto vrijednosti investicije, što znači da će vrtić stajati mnogo više, možda i do 29 milijuna kuna. Na temelju te informacije vijećnica Domovinskog pokreta Tamara Palčić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Slatine u studenome pitala je kako Grad planira financirati preostali iznos.



Na pitanje je odgovorio pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić. Prema njegovim riječima, na Poziv na dodjelu nepovratnih sredstava "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova" Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom GRAS uspješno je prijavio projekt "Izgradnja i opremanje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko u Slatini". Vrijednost projekta iznosi 10.944.000,00 kuna, a intenzitet potpore je 100 posto. Projekt je odobren i slijedi potpisivanje ugovora. Cilj je projekta izgraditi i opremiti područni objekt Dječjeg vrtića Zeko u Slatini s kuhinjom, kapaciteta osam dnevnih boravaka, i tako povećati broj upisane djece za 160.

– Postotak upisane djece u dječje vrtiće na području grada iz elektroničkog upisnika Ministarstva obrazovanja u dobi od jedne do 6,5 godina iznosi 61,64 posto. Prema istim podacima, broj upisane djece na području grada Slatine iznosi 339, a broj djece u dobi za vrtiće je 550. EU je postavio ciljeve prema kojima bi stopa sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju trebala biti 33 posto kod jasličke dobi i 90 posto kod vrtićke dobi – rekao je pročelnik Kokorić i dodao da je odobrenim projektom sufinancirana priprema projektno-tehničke dokumentacije, upravljanje projektom i administracija te troškovi izgradnje i opremanje. Gradu Slatini odobren je najveći mogući iznos po dnevnom boravku, tj. iznos koji je i zatražen u projektnoj prijavi, a to je 10.944.000 kuna.

Pročelnik Kokorić nije komentirao cijenu područnog objekta iznesenu na prethodnoj sjednici, ali je rekao da će se točna vrijednost projekta znati nakon što se izradi glavni projekt, kao i troškovnik, te potpiše ugovor s nadležnim ministarstvom.

Petar Žarković
Fazekaš: Odobrena sredstva su nedostatna
Upitali smo vijećnika Igora Fazekaša na temelju čega je zaključio da bi investicija mogla stajati i do 29 milijuna kuna. “Projekti su odobravani i sredstva dodjeljivana na temelju broja vrtićkih skupina, a Grad sada mora iz tih sredstava pripremiti projektnu dokumentaciju i troškovnik, ishoditi građevinsku dozvolu te izgraditi i opremiti objekt sa svim pratećim sadržajima po propisanim standardima, kao i obaviti stručni nadzor. Prema iskustvima drugih jedinica lokalne samouprave i razvojnih agencija, troškovi za takve objekte su najmanje dvostruko, ako ne i trostruko veći od odobrenog iznosa”, kazao je vijećnik Fazekaš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike