Ekonomija
U PITANJE DOVEDEN OPSTANAK OPG-OVA

Zemlje u katastru manje negoli se traži za povrat
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Kokorić: Za povrat treba osigurati 3672 ha, a, prema katastru, na području Grada Slatine nalazi se 2785 ha u vlasništvu države

Zbog neriješenog problema povrata poljoprivrednog zemljišta nekadašnjem vlasniku, odnosno grofu Nikolausu Peteru Draskovichu kao njegovu pravnom nasljedniku, na području Slatine još nije donesen program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.



To je bila tema sastanka gradonačelnika Denisa Ostrošća, predstavnika Virovitičko-podravske županije, na čelu sa županom Igorom Androvićem, i načelnika Općine Sopje Berislava Androša, jer isti problem ima i Općina Sopje.

Na sastanku su također bili zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić.

Naime, korisnici državnoga poljoprivrednog zemljišta, a na sjednici početkom studenoga i slatinski gradski vijećnici, u više su navrata postavljali upite o raspodjeli toga zemljišta i zašto još uvijek nije raspisan natječaj za njegov zakup. Sastanak je organiziran kako bi predstavnici Grada Slatine i Općine Sopje upoznali župana Androvića s problemom koji će morati zajedno riješiti.

Prema objašnjenju pročelnika Marina Kokorića na sjednici Gradskog vijeća, Izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano je da se program o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem mora donijeti u roku od tri mjeseca od njihova stupanja na snagu, odnosno od 28. svibnja ove godine.

– Budući da pravilnici koji su potrebni za donošenje programa nisu doneseni na vrijeme, zatražili smo i dobili produžetak roka za donošenje prijedloga programa. Najvažnije oko donošenja programa i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na području Grada Slatine je povrat. U skladu s očitovanjem Ureda državne uprave iz 2018. godine, za potrebe povrata bilo je potrebno osigurati 3381 hektar, a prema očitovanju Županije iz srpnja ove godine za potrebe povrata potrebno je osigurati čak i više, 3672 hektara. Prema podatcima iz katastra, na području Grada Slatine 2019. godine nalazilo se 2785 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Može se zaključiti da bi Grad Slatina trebao predvidjeti sve poljoprivredno zemljište za povrat. Zato Grad intenzivno radi na nalaženju rješenja za ovaj problem. Najnovijim dopisom dobili smo rok do 30. studenoga, ali tražit ćemo produženje. Raspisivanje natječaja ide nakon donošenja programa i dobivanja suglasnosti Ministarstva poljoprivrede - kazao je Kokorić.

– Od administracije smo saznali da nemamo kvalitetnog rješenja za tu situaciju, niti imamo konkretno rješenje za pojedinačne slučajeve. Mogli bismo ostati bez zemlje, što će izazvati velik problem. Župana Igora Androvića upoznali smo sa situacijom i zamolili ga da djeluje prema Vladi RH, a prilika za iznošenje problema bit će sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Petar Žarković
Goruća tema za Općinu Sopje i Grad Slatinu
– Ovo je goruća tema za Općinu Sopje, ali i za Grad Slatinu. Za Sopje to znači opstanak i općine i OPG-ovaca te nastavak poljoprivredne proizvodnje. Nadamo se da ćemo se dobro pripremiti za sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, postaviti ključna pitanja i premijeru i svim ministrima koji bi trebali biti uključeni u ovu problematiku. Riječ je o povratu velikog broja hektara zemlje na području cijele naše županije, te ćemo inzistirati na trajnom rješenju ovoga problema. Ovaj problem traje već dvadesetak godina - rekao je Androš.

Berislav Androš načelnik Općine Sopje

Riječ je o povratu velikog broja hektara zemlje na području cijele naše županije te ćemo inzistirati na trajnom rješenju ovoga problema. Ovaj problem traje već dvadesetak godina.

Možda ste propustili...

FOKUSIRANOST NA JAČANJE PRODAJE, POVEĆANJE BROJA KUPACA...

Kvartalna netodobit Podravke 23,5 mil. €

Najčitanije iz rubrike