Crna kronika
VATROGASNA INTERVENCIJA U GARAŽI U VIDOVCIMA

Istresla pepeo u kantu s piljevinom, planuli auti
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Vrući pepeo 56-godišnja žena istresla je u kantu s piljevinom koja se zapalila

Dva automobila izgorjela su u požaru izazvanom nepažnjom, koji je izbio u utorak oko podne, u Ulici svetog Valentina, u Vidovcima kod Požege. Utvrđeno je kako je 56-godišnjakinja u garaži u plastičnu posudu s piljevinom istresla vrući pepeo zbog čega je došlo do požara koji se proširio na dva automobila u vlasništvu 37-godišnjaka i 60-godišnjaka. Šteta se procjenjuje na oko 10.000 kuna.



Javna vatrogasna postrojba Grada Požege dojavu o požaru dobila je u 12.07 sati, od Centra 112. Na intervenciju je izišlo šest vatrogasaca s dva vozila.

- Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo osobno vozilo u garaži zahvaćeno požarom koji se širi na drugo parkirano vozilo. Paralelno s gašenjem radimo na izvlačenju i spašavanju drugog vozila. Intervencija završava u 13.01 sati - doznajemo od profesionalnih požeških vatrogasaca.

Brojni požari izbili su u Slavoniji i Baranji zbog odbacivanja vrućeg pepela. Tako je u srpnju ove godine, u mjestu Milanlug, 63-godišnjakinja bacila vrući pepeo na strnište prilikom čega je došlo do požara. U veljači 2019. godine, u baranjskom mjestu Uglješ, mještanin je na zemlju u dvorištu odložio pepeo sa žarom koji je vjetar donio do grede na tavanu staje. Vatra se proširila na krovište i sijeno koje je potpuno izgorjelo. U kolovozu iste godine 80-godišnjak je u pomoćnim prostorijama obiteljske kuće u Kolodvorskoj ulici, u Baranjskom Petrovom Selu, odložio vrući pepeo u kantu s otpadom. Otpad se zapalio, a vatra je zahvatila drvena vrata i krovište prostorije. Izgorjelo je više kvadratnih metara krovišta.

Sredinom prosinca 2017. godine o požaru zbog odbačenog vrućeg pepela zamalo je izgorio kamion za odvoz smeća. Komunalna tvrtka iz Iloka Kom-Ilok tada je objavila: "Već smo jednom upozoravali na pepeo iz peći koji se odlaže u kante za miješani komunalni otpad. Pepeo ne smije biti vruć, mora se ohladiti bar dva do tri dana prije negoli ga odložite u zelenu kantu i po mogućnosti u zavezanoj vrećici kako se ne bi prašio u kamionu i našim djelatnicima. Upravo se danas zbog nekolicine neopreznih građana umalo zapalio naš kamion za prikupljanje smeća. Smeće u kamionu se zapalilo i do većeg požara nije došlo samo zbog brze reakcije naših kolega koji su na zapaljenom kamionu mogli ozbiljno nastradati. Stoga vas molimo na oprez i na odgovorno ponašanje. Nemojte svojim nepromišljenim postupcima unesrećiti druge!".

Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje, između ostaloga, i kod odlaganja pepela jer, bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima, poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.

Sandra Lacić
OPREZ S PEPELOM
Vatrogasci upozoravaju da je važno paziti gdje, kada i kako se odlaže vrući pepeo sa žarom, jer žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja. Preporuka je vrući žar iz peći obvezno prekriti snijegom, ako ga ima, ili politi vodom da se potpuno ohladi. Naravno, pepeo treba odlagati što dalje od materijala koji je zapaljiv. Dovoljna je i mala neopreznost pa da dođe do požara dođe. Hrvatska vatrogasna zajednica snimila je radijske i televizijske spotove kojim upozorava na odgovorno ponašanje prilikom odlaganja pepela i korištenja božićnih dekoracija. Njima se upozorava na važnost odgovornog ponašanja te su ujedno i podsjetnik na brojeve žurnih službi koje je potrebno nazvati u slučaju požara.

Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi