Osijek
OSJEČKO SVEUČILIŠTE DOBIVA FAKULTET JEDINSTVEN U RH

Odjel za matematiku bit će Fakultet primijenjene matematike i informatike
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Odlukom Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jedna od njegovih sastavnica, Odjel za matematiku, postat će Fakultet primijenjene matematike i informatike, po nazivu i profilu jedinstven u Republici Hrvatskoj.Odjel je i prije ove odluke Senata bio po mnogočemu jedinstven, od toga da su ga upisivali najbolji maturanti, do vrlo visoke zapošljivost njegovih diplomanata, a koja je među najvišima na Sveučilištu.

Kako doznajemo, novi se fakultet osniva radi povećanja vidljivosti i prepoznatljivosti na širem domaćem i međunarodnom prostoru, čime će se ostvariti važan iskorak Sveučilišta usmjeren prema gospodarstvu, jer se prema mnogim pokazateljima očekuje daljnji trend jačanja IT sektora, kao i drugih industrija za koje su ključni stručnjaci s matematičkim kompetencijama. Također, time će se osnažiti kapaciteti Sveučilišta za privlačenje stranih studenata, a koji će grad Osijek prepoznati kao mjesto kvalitetnog studiranja, rada i života.

Odlukom Senata za privremenog dekana Fakulteta primijenjene matematike i informatike imenovan je dosadašnji pročelnik Odjela prof. dr. sc. Kristian Sabo, redoviti profesor u trajnom izboru Odjela za matematiku. Privremeni će dekan, pod nadzorom Sveučilišta, pripremiti početak rada Fakulteta primijenjene matematike i informatike, a prije svega obaviti podnošenje zahtjeva za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva znanosti i obrazovanja te podnošenje prijave za upis u sudski registar ustanova pri Trgovačkom sudu u Osijeku, što su preduvjeti za početak obavljanja djelatnosti i korištenje novog naziva.

Dosadašnji studijski programi Odjela za matematiku, koji će postati programi Fakulteta primijenjene matematike i informatike, na ovaj su način stavljeni u službu gospodarstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i istočnog dijela Republike Hrvatske. Važnost takvih studijskih programa, kao i znanstvenoistraživačkog rada, posebno je prepoznata u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka 2021.-2026. Značajnija odrednica ovih studijskih programa jesu matematički koncepti koji nisu uobičajeni za studijske programe u tehničkim ili društvenim znanostima, čime je nedvojbeno osigurana komplementarnost sa studijskim programima koje izvode druge sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Važno je naglasiti kako će Fakultet primijenjene matematike i informatike postati visoko učilište koje nastaje promjenom pravnog statusa i naziva postojećeg Odjela za matematiku, a koji trenutačno ima osigurane sve administrativne kapacitete potrebne za rad fakulteta te se time dodatno ne opterećuje Državni proračun. Konačno, Fakultet primijenjene matematike i informatike imat će višu razinu samostalnosti u odnosu na Odjel za matematiku, čime će se pojednostaviti administrativni postupci te osigurati jednostavnije upravljanje.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...