Osijek
OSJEČKO SVEUČILIŠTE DOBIVA FAKULTET JEDINSTVEN U RH

Odjel za matematiku bit će Fakultet primijenjene matematike i informatike
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Odlukom Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jedna od njegovih sastavnica, Odjel za matematiku, postat će Fakultet primijenjene matematike i informatike, po nazivu i profilu jedinstven u Republici Hrvatskoj.Odjel je i prije ove odluke Senata bio po mnogočemu jedinstven, od toga da su ga upisivali najbolji maturanti, do vrlo visoke zapošljivost njegovih diplomanata, a koja je među najvišima na Sveučilištu.

Kako doznajemo, novi se fakultet osniva radi povećanja vidljivosti i prepoznatljivosti na širem domaćem i međunarodnom prostoru, čime će se ostvariti važan iskorak Sveučilišta usmjeren prema gospodarstvu, jer se prema mnogim pokazateljima očekuje daljnji trend jačanja IT sektora, kao i drugih industrija za koje su ključni stručnjaci s matematičkim kompetencijama. Također, time će se osnažiti kapaciteti Sveučilišta za privlačenje stranih studenata, a koji će grad Osijek prepoznati kao mjesto kvalitetnog studiranja, rada i života.

Odlukom Senata za privremenog dekana Fakulteta primijenjene matematike i informatike imenovan je dosadašnji pročelnik Odjela prof. dr. sc. Kristian Sabo, redoviti profesor u trajnom izboru Odjela za matematiku. Privremeni će dekan, pod nadzorom Sveučilišta, pripremiti početak rada Fakulteta primijenjene matematike i informatike, a prije svega obaviti podnošenje zahtjeva za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva znanosti i obrazovanja te podnošenje prijave za upis u sudski registar ustanova pri Trgovačkom sudu u Osijeku, što su preduvjeti za početak obavljanja djelatnosti i korištenje novog naziva.

Dosadašnji studijski programi Odjela za matematiku, koji će postati programi Fakulteta primijenjene matematike i informatike, na ovaj su način stavljeni u službu gospodarstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i istočnog dijela Republike Hrvatske. Važnost takvih studijskih programa, kao i znanstvenoistraživačkog rada, posebno je prepoznata u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka 2021.-2026. Značajnija odrednica ovih studijskih programa jesu matematički koncepti koji nisu uobičajeni za studijske programe u tehničkim ili društvenim znanostima, čime je nedvojbeno osigurana komplementarnost sa studijskim programima koje izvode druge sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Važno je naglasiti kako će Fakultet primijenjene matematike i informatike postati visoko učilište koje nastaje promjenom pravnog statusa i naziva postojećeg Odjela za matematiku, a koji trenutačno ima osigurane sve administrativne kapacitete potrebne za rad fakulteta te se time dodatno ne opterećuje Državni proračun. Konačno, Fakultet primijenjene matematike i informatike imat će višu razinu samostalnosti u odnosu na Odjel za matematiku, čime će se pojednostaviti administrativni postupci te osigurati jednostavnije upravljanje.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ZAŠTITARKA GA OSUMNJIČILA DA JE UKRAO ČOKOLADU

Prozvali ga lopovom ni krivog ni dužnog. Dobio samo ispriku

SIMPOZIJ UDRUGE COLONOS

Kako se nositi s bolesti crijeva

Najčitanije iz rubrike