Osijek
SNAŽNA PORUKA FRA JOSIPA MIOČA NA POČETKU DOŠAŠĆA

Umjesto duše cijeni se - odijelo
Objavljeno 30. studenog, 2022.

U retfalačkoj župi Uzvišenja Sv. Križa na euharistijskom slavlju prve nedjelje došašća gostovao je župni Zbor sv. Mihovila ark., iz istoimene župe u Drinovcima (općina Grude, BiH), i župnik fra Josip Mioč. Gostujući je zbor predvodio liturgijsko pjevanje uz ravnanje i orguljsku pratnju Brigite Barić, a retfalački je župni Mješoviti zbor s dirigentom Ivanom Bošnjakom bio pratnja.



Misno je slavlje, predvođeno fra Josipom Miočem i uz suslavljenje župnika Ivana Jurića te župnoga vikara Florijana Zagorščaka, otvoreno procesijom, paljenjem prve adventske svijeće uz čitanje duhovnog poticaja i župnikovom dobrodošlicom. "Započeli smo vrijeme molitve, promišljanja, bratske ljubavi i dobrih djela", kazao je, uvodeći u euharistijsko slavlje, fra Mioč, koji je tijekom propovijedi naglasio kako je važno imati zdravu nutrinu i cijeniti čovjekove vrline, talente i srce, a ne "brendiranu" vanjštinu bez Krista. Često se, rekao je, ponašamo kao da odijelo ipak čini čovjeka.

- Jedne večeri došao je Tin Ujević u prestižnu zagrebačku gostionicu, sjeo za stol i naručio kavu. Međutim, konobar je odbio njegovu narudžbu jer Tin nije bio prikladno odjeven za takvo mjesto. Zgoda kaže da je otišao kući i odjenuo najljepše odijelo i ponovno naručio kavu. Nakon što mu je konobar donio kavu, on je otvorio mali džep svoga odijela i ulio kavu u njega govoreći da je ta kava koju mu je donio za njegovo odijelo, ali ne i za njega. Konobar je ostao postiđen. I mi se danas moramo osjetiti postiđeni sjećajući se svih trenutaka kada smo procenjivali ljude po onome što na sebi nose. I nama je često važno u kakvom smo odijelu, ali i u kakvom su odijelu oni s kojima se družimo - rekao je propovjednik.

Danas se, čini se, kao nikada prije naglasak stavlja na vanjštinu, umjesto na čovjekovu dušu. Roba je statusni simbol, a Descartesov "Mislim, dakle jesam", pretvorio se u "Nosim, dakle jesam", poručio je.

- Jedno istraživanje govori o tome da su neki ljudi vjerniji brendu koji nose negoli bračnomu drugu ili prijateljima. Zato danas moramo primijeniti izreku filozofa Baruha Spinoze, kojem su prigovarali da nosi neprikladnu odjeću, pa je on kazao kako "ne priliči da vrećica bude skuplja od mesa" - poručio je fra Josip.

Drinovčani su posjetili i Vukovar, a u Župi Preslavna Imena Marijina sudjelovali u večernjoj misi te predstavili monografiju "Drinovci - na dlanu ruke Njegove", tiskanu uz 151. godišnjicu postojanja župe u mjestu odakle je potekao i pjesnik Antun Branko Šimić. N.Špoljarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike