Osijek
IZGLASAN GRADSKI PRORAČUN

Veći standard građana
i novi izvori prihoda
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Proračun iznosi 128,3 milijuna eura. U idućoj godini nisu planirana nova kreditna zaduženja

Prvi proračun u eurima dobio je i grad Osijek. Gradsko vijeće u srijedu je usvojilo proračun za iduću godinu u iznosu od 128,3 milijuna eura. Obrazlažući prijedlog proračuna, gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako se vodio s četiri osnovne smjernice - povećanje standarda građana, stvaranje novih izvora proračunskih prihoda te smanjenje rashoda vezanih za trošak energenata, kao i višu razinu zaštite okoliša.



– Pri izradi smo vodili računa o utjecaju gospodarske neizvjesnosti prouzročene ruskom agresijom na Ukrajinu te povezanoj inflaciji, kao i o maksimalnom korištenju sredstava iz nacionalnih i europskih fondova, posebice preko NPOO-a i ITU mehanizma – poručio je osječki gradonačelnik.

Pobrojio je potom strateške projekte čija će realizacija započeti u idućem trogodišnjem razdoblju, a riječ je o izgradnji nove tržnice, rekonstrukciji središta grada, rekonstrukciji kompleksa Gradski vrt, izgradnji nove zgrade za Veslački klub Iktus, produžetku promenade u Retfali, rekonstrukciji Trpimirove ulice, Društvenog doma na Brijestu, uređenju Bajera na Jugu 2 kao i preuređenju Strossmayerove ulice u zelenu aveniju.

Napomenuo je i da u 2023. nije planirano novo kreditno zaduživanje jer će se pretfinanciranje projekata sufinanciranih sredstvima nacionalnih i EU fondova osigurati iz vlastitih sredstava.

- I iduće godine očekujem stabilno financijsko poslovanje Grada, izvršavanje svih obveza u najkraćem mogućem roku te pozitivan rezultat na isteku godine - naglasio je Radić.

Dario Kuštro
Oslobođeni zakupa dok traju radovi
Aktualni sat iznjedrio je 15-ak pitanja i inicijativa vijećnika, a odnosila su se, između ostalog, na izgradnju groblja kućnih ljubimaca, prijevoz do Zračne luke Osijek, funkciju Stare pekare, naknade za novorođenu djecu, projekt najma gradskih bicikala, plaće asistenata u nastavi, božićnice za umirovljenike, izgradnju dječjih vrtića, Projekt Osijek 4, uređenje bajera na Jugu II, biste iz Sakuntalina parka i jelovnike u školama. Među inicijativama i pitanjima vijećnika našla se i inicijativa za oslobođenje ugostitelja u Radićevoj ulici plaćanja zakupa terasa tijekom radova na tramvajskoj infrastrukturi, što je gradonačelnik prihvatio.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike