Mozaik
NOVI ALBUM “72 SEASONS” STIŽE U PRODAJU 14. TRAVNJA 2023. GODINE

Metallica: Nova pjesma i turneja
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Upravo objavljenim singlom “Lux Æterna” grupa Metallica najavljuje najnovije, 12. po redu studijsko izdanje! Odmah su otkriveni i važni detalji: album nosi ime “72 Seasons”, stiže 14. travnja 2023. godine, donosi 12 pjesama sveukupnog trajanja više od 77 minuta, a slijedi i velika svjetska turneja! Pojačajte zvučnike i “Lux Æterna” slušajte putem omiljene glazbene platforme.



U tri i pol minute karakterističnog čvrstog zvuka kojeg donosi najnoviji singl, destilirano je posljednjih 40 godina rada benda, a prema riječima frontmana Jamesa Hetfielda, bend se radeći album osvrnuo na početke, i to ne samo karijerne, nego i životne.

- 72 sezone. Prvih 18 godina naših života formiraju naše pravo ili lažno ja. Koncept onoga što su nam roditelji rekli od tome “tko smo”. Mogućnosti prepiranja oko toga kakva je naša osobnost. Smatram da je najzanimljiviji dio cijele priče kontinuirano proučavanje tih temeljnih uvjerenja i načina na koji ona utječu na našu percepciju današnjeg svijeta. Velik dio našeg iskustva u odrasloj dobi rekonstrukcija je ili reakcija na proživljeno u djetinjstvu. Ili smo zatvorenici djetinjstva, ili se oslobađamo tih okova. To nosimo sa sobom - kaže Hetfield.

Sjajan prvi singl “Lux Æterna” kojeg su metal velikani otkrili s nadolazećeg albuma “72 Seasons” dolazi u pratnji spota redatelja Tima Saccentija. Najavljeno izdanje “72 Seasons” producirao je Greg Fidelman, zajedno s Hetfieldom i Ulrichom te će biti objavljeno pod krovom bendovog vlastitog Blackened Recordingsa koji je dio EMI/Universal Music Grupe.

Budući da traje više od 77 minuta, album je opisan kao cjelovečernja zbirka novog materijala koji stiže nakon izdanja “Hardwired…To Self-Destruct”, iz 2016. godine. Uz CD, LP i digitalno izdanje, “72 Seasons” bit će dostupan u posebnoj seriji na crnom vinilu te kolekcionarskim varijantama koje će biti dostupne u ograničenim količinama. Može se prednaručiti na službenom web-siteu metallica.com.

Uz najavu albuma najavljeni su i datumi svjetske turneje “M72” koja će obuhvatiti velik dio 2023. i 2024., a u svakom najavljenom gradu sviraju dvije večeri zaredom. Nažalost, na popisu europskih gradova u kojima će 2023./24. Metallica nastupiti na svojoj svjetskoj turneji nema nijednog hrvatskog grada, a nama najbliže nastupit će u njemačkom Muenchenu, 24. i 26. svibnja 2024. Također su najavljene različite predgrupe, dizajn pozornice zamišljen je da slavni “Metallica Snake Pit” bude u samo središtu zbivanja, a posebnost je i što planiraju kreirati drugačije setliste za svaki grad. Novost su i posebni paket koji će vrijediti za cijelu turneju, kao i poseban popust namijenjen najmlađim fanovima. Dio prihoda od svake prodane ulaznice ići će zakladi benda All Within My Hands.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike