Dome slatki dome
DIZAJN: ŠARM SOFE U DNEVNOM BORAVKU

Izbor sofe često izaziva dvojbe
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Sofe širokih rukonaslona izgledaju puno grublje, pa nisu pogodne za male prostore

Prilikom odabira dizajna sofe vodite računa o tome da je jednostavan dizajn pogodan za kombiniranje s različitim stilovima i dekorativnim predmetima, kao i pogodan za igru bojama. Izbor sofe često izaziva dvojbe i brojna pitanja - kako uskladiti sofu s namještajem, kako odabrati stil, koji materijal i sl. Da bi sklad u prostoru bio potpun, izbor sofe jako je važan, jer je ona najizražajniji i volumenom najveći element namještaja u dnevnom boravku.



Elegantnije


Sofe niskog naslona izgledaju manje i elegantnije, pa su pogodne i za male prostore. Ipak, vodite računa o ergonomiji, sofa treba biti udobna za sjedenje. Nešto veću dubinu sjedenja, koju također nameću trendovi, korigirajte dekorativnim jastučićima. Takav dizajn jednako će dobro pristajati rustikalnom, klasičnom ili minimalističkom stilu, a sloboda u kreiranju okolnog prostora je maksimalna! Sofa uskih rukonaslona stvorit će dojam profinjenosti i elegancije, koju možete uskladiti s interijerom ili iskoristiti kao kontrast grubom, rustikalnom izražaju. Sofe širokih rukonaslona izgledaju puno grublje i voluminoznije, pa ih ne stavljajte u male prostore. Takav dizajn stvara dodatni horizontalni naglasak, pa ga kombinirajte s vertikalnim dekoracijama u pozadini.

Garniture



Jastučaste garniture vizualno su vrlo izražajne, ali i jednostavne, pa ih možete kombinirati s brojnim detaljima, no u velikim prostorima. Za sve one koji vole komociju preporučuju se fleksibilne sofe koje mogu postati udoban ležaj za cijelu obitelj. Idealne su one bez rukonaslona, jer je iskorištenost sjedećeg ili ležećeg prostora maksimalna. Sofe s integriranim policama uvijek su interesantne i praktične. U većim prostorima stvorite kružnu vezu oko sofe, a u manjim policu smjestite bočno. Sve vizualno povežite elementima namještaja.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Odabir tkanine
Odabir tkanine za sofu je bitan. Koža i ekokoža stvorit će vizualno hladniji dojam, ali je praktičnost održavanja maksimalna. Velik izbor štofova omogućuje zanimljive i dinamične kombinacije koje se mogu odlično kombinirati s ostalim dekorativnim tkaninama u prostoru. Vrlo je moderna igra boja na samoj sofi, tzv. patchwork.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike