Mozaik
FILIP PAVIĆ JAZZ-GITARIST, VOĐA KVARTETA

Žanrovi u glazbi samo
ograničavaju, nema
potrebe za kalupima
Objavljeno 30. studenog, 2022.
U kvartetu nisu glazbenici koji imaju samo tehniku i vještinu nego i senzibilitet koji savršeno obogaćuje moju glazbu

Glazbena škola Milka Kelemena ugostila je glazbenike Filip Pavić Quarteta, koji su održali dojmljiv koncert. Jazz-gitarist Filip Pavić, pijanist Petar Ćulibrk, kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Borko Rupena izveli su sedam skladbi mladog Filipa Pavića, dvije s njegova prvog albuma "Terra Incognita", iz 2019., i pet s nedavno objavljenog drugog albuma "Labyrinth Songs".


Na kraju koncerta Pavić je zahvalio Glazbenoj školi Milka Kelemena i ravnatelju Antoniju Brzici na organizaciji koncerta i tehničkoj ekipi za prijenos uživo na Pavićevu YouTube kanalu i na prijenosu na njegove Facebook i Instagram stranice te JazzHR-a. Poručio je mladima neka istražuju glazbu, eksperimentiraju i igraju se njome, jer glazba prije svega treba biti igra, neka improviziraju i stvaraju varijacije sa samo nekoliko tonova, Autor svih izvedenih kompozicija i voditelj kvarteta koji ih je izveo, Filip Pavić, završio je master studij jazz-gitare na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Surađuje s vrhunskim hrvatskim i svjetskim jazz-glazbenicima, dvostruki je dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija – godine 2019. kao mlada nada jazz-glazbe i 2020. kao najbolji jazz-gitarist.

U svom kvartetu uspjeli ste okupiti vrhunske glazbenike.


- Da, ali osim što su glazbenici vrhunski u tome što rade, meni je bitno da je tu i senzibilitet koji odgovara meni i mojoj glazbi. To je krucijalna stvar, jer doista ima mnogo vrhunskih glazbenika u Hrvatskoj, ali malo njih odgovara meni i mojoj glazbi.

Sastav kvarteta ponešto je drukčiji od sastava s kojim ste snimili svoja dva albuma.


- Ovaj bend je fenomenalan, ali mrvicu se razlikuje od onoga koji je na dva snimljena albuma. Na oba albuma pijanist je Matija Dedić, koga svi znamo, i na oba imamo saksofon, što nemamo uvijek u ovoj varijanti uživo. Na drugom albumu svirao je za mene najbolji hrvatski saksofonist Mario Bočić, član Jazz-orkestra HRT-a. Sretan sam i zadovoljan što sada imamo izvrsnog pijanista Petra Ćulibrka iz Dubrovnika, i što su kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Borko Rupena sa mnom, jer mislim da su fenomenalni glazbenici. Dakle, nisu to glazbenici koji samo imaju tehniku i vještinu nego imaju senzibilitet koji obogaćuje moju glazbu na meni savršen način.

Glazba koju svirate nije potpuno u stilu onoga tradicionalnog jazza pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.


- Svi smo mi puno vremena proveli slušajući i upijajući neke stvari koje su radili velikani jazza iz sredine i druge polovine prošlog stoljeća, ali ja i kolege nismo pobornici mišljenja da jazz i glazba općenito trebaju biti nešto kruto i nepromjenjivo, ona se treba razvijati, treba neprekidno preuzimati utjecaje iz različitih sfera, žanrova, trendova, glazbe koja je u tom trenutku popularna. Nitko od nas ne sluša samo jazz, samo tradicionalni jazz, mislim da su žanrovi zapravo ograničavajući, da nema potrebe za tim kalupima. Mislim da možemo slušati vrhunsku glazbu zvala se ona ovako ili onako, pripadala ona jednom ili drugom žanru. Kod svih nas ima utjecaja i klasične glazbe, i tradicionalnog jazza, pop i rock glazbe, mediteranske etnoglazbe, i ona se osjeća u našem finalnom proizvodu, u glazbi koju stvaramo.

Predstavite nam ukratko članove svoga kvarteta.


- Pijanist Petar Ćulibrk diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, vrhunski je pedagog i pijanist, objavio je autorski solistički album "Old School" i dobitnik je nagrade Status 2020. u kategoriji jazz-klavira. Zvonimir Šestak završio je Akademiju u Grazu i jedan je od samo nekoliko najboljih i najtraženijih kontrabasista u Hrvatskoj. Sa svojim ansamblom Zvonimir Šestak Groove Assembly snimio je autorski album "In the Pocket". Bubnjar Borko Rupena jedini nema formalnu glazbenu naobrazbu, ali je vrhunski glazbenik, kao i njegov svojevrsni mentor, samouki bubnjar, ali vrsni pedagog i autor udžbenika bubnjarskih tehnika Krunoslav Levačić, zasigurno najveći bubnjar ovih prostora. Dakle, Petar radi u glazbenim školama, Borko i Zvonimir su slobodni umjetnici, a ja kombiniram rad u jednoj privatnoj školi u Zagrebu, skladanje i koncertiranje.

Prema svemu što ste rekli, svi ste vi glazbenici, pedagozi, istraživači, a istovremeno i svojevrsni freelanceri.


– Da, u ovom našem svijetu freelancera čovjek mora raditi na više strana, ali to je ljepota i bogatstvo života, dinamično je i nikad dosadno.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike