Novosti
STRATEŠKE ROBNE ZALIHE I SPORT

Nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Hrvatski sabor u utorak je izglasao novi Zakon o strateškim robnim zalihama koje se stvaraju radi osiguranja osnovne opskrbe stanovništva u doba rata ili neposredne ugroženosti, u slučaju velikih prirodnih nepogoda i ekoloških katastrofa.

Zalihe čine poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi te lijekovi, cjepiva, protuotrovi, medicinski proizvodi, medicinski materijal i zaštitna oprema koji su nužni za život ljudi. Popis robe koja čini robne zalihe određuje se Bilancom strateških robnih zaliha.

U Bilanci se određuje: vrsta, naziv i količina robe u zalihama kao i njihov teritorijalni razmještaj. Bilancu donosi hrvatska Vlada na prijedlog Ministarstva gospodarstva. Vlada je do sada imala obvezu revidirati Bilancu jednom u tri godine, a u novom zakonu uređeno je da će to biti svake godine. U novom zakonu stoji i formulacija da se Savjet za robne zalihe mora, a ne da se može osnovati. Taj se savjet osniva radi nadzora nad upravljanjem robnim zalihama.

Hrvatski sabor većinom glasova donio je i novi Zakon o sportu kojim se uvodi kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

Novina je i plaćanje doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom. Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I., II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije koji će im isplaćivati država. Ovisno o kategoriji, iznosit će od 1000 do 3000 kuna. Pritom će svi oni i dalje moći primati stipendije koje trenutačno primaju.

Prvi se put uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih. Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se sufinancirali troškovi stručnog rada i poboljšali materijalni uvjeti za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina.

Novim zakonom otvorena je i mogućnost definiranja sportskih građevina od nacionalnog značenja. H
Možda ste propustili...

EUROPSKA KOMISIJA PRATI STANJE U HRVATSKOJ

Ministar financija: Budite oprezni pri zaduživanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?

2

ŠEFOVI DIPLOMACIJE HRVATSKE I SRBIJE

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

3

LAŽNI MAILOVI PRISTIŽU S RAZLIČITIH ADRESA

Porezna uprava upozorava na lažne poruke e-pošte o povratu ili potrebi uplate poreza