Sport
KOMPLETIRANO DRUGO KOLO SP-A U KATARU

Trojac prošao, dvojac ispao
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Francuska, Brazil i Portugal već su u osmini finala, dok su Katar i Kanada ispali

Kompletirano je drugo kolo Svjetskog prvenstva u Kataru nakon kojeg pet reprezentacija s jasnom situacijom ulazi u posljednje kolo. Za Katar i Kanadu to će biti i posljednji susret, jer su izgubili izglede za prolaskom, dok su Francuska, Brazil i Portugal osigurali drugi krug natjecanja.



Za preostalih 27 reprezentacija posljednjih 90 i nešto minuta u skupinama donose veće ili manje izglede oko plasmana u osminu finala, a jučer smo već doznali rasplet prvih dviju skupina (A i B).

Nakon 41 pogotka u prvom kolu, u drugom je postignut jedan manje, što daje prosjek od točno 2,5 pogotka po susretu, a za cijelo SP 2,53. Ipak, iako se strijelci nisu previše "raspištoljili", u drugom smo kolu ukupno ipak gledali nešto manje oprezan nogomet, što ne znači da nije bilo i utakmica koje su ponudile jako malo toga, odnosno prave uspavanke. No, i to je razumljivo za shvatiti, jer ulozi su golemi i nitko nije htio suparniku olako dopustiti više prostora. Nekima se takav ziheraški pristup obio o glavu (Meksiko, Wales), a nekima se isplatio (Kostarika), dok su posebno odahnula dva bivša svjetska prvaka, Argentina i Njemačka, koji su zadržali izglede za mjestom među najboljih 16 reprezentacija.

Nakon što je postao prvi domaćin koji je izgubio na otvaranju SP-a, Katar je postao i prvi organizator koji je ispao već nakon dva kola. Osim Katarana, povratak kućama već planiraju Kanađani, koji su zabili svoj prvi pogodak u povijesti na SP-u. Davies je autor najbržeg pogotka na ovom SP-u, nakon samo 67 sekundi, no potom ih je pregazila Hrvatska koja je s 4:1 ostvarila i najuvjerljiviju pobjedu 2. kola. Aktualni svjetski prvak Francuska prva je s dvije pobjede osigurala prolazak, nakon Australije pala je i Danska, a potom su isto ponovili Brazil i Portugal. Brazilci su dobili prvo Srbiju, pa Švicarsku te im je to prvi put nakon 2010. da su krenuli s dvije pobjede, a time su i produžili svoj nevjerojatan niz prolazaka skupine na 14. Posljednji put kada su zapeli u prvoj fazi bilo je 1966., u Engleskoj. Isti učinak ostvario je i bivši europski prvak, koji je slavlju protiv Gane dodao i ono protiv Urugvaja, kojem se tako osvetio za ispadanje u osmini finala na prošlom SP-u. Argentina je odahnula, na pogon svog genijalca Messija (pogodak i asistencija) srušila je Meksiko te će danas protiv Poljske sama odlučivati o svojoj sudbini. Poljaci su uoči tog ogleda vodeći, nakon pobjede nad Saudijskom Arabijom u kojoj je svoj prvi pogodak karijere na SP-u zabio njihov rekorder Lewandowski. Remijem protiv Španjolske nadu u izbjegavanje drugog uzastopnog debakla u vidu zapinjanja u skupini zadržali su Nijemci.

Nakon razočaravajućeg učinka u prvom kolu, u kojem su ostvarile tek dva remija i tri poraza, u drugom su se "probudile" afričke reprezentacije, zabilježivši tri pobjede te po remi i poraz. Uz slavlje Maroka nad favoriziranom Belgijom, vrijedi izdvojiti i remi Kamerunaca sa Srbijom (3:3), jer su postali prvi koji su nadoknadili zaostatak od dva pogotka na SP-u od Belgije protiv Japana u Rusiji 2018., kada su Belgijci u osmini finala stigli od 0:2 do 3:2.

Goran Roguljić
Mbappe i Valencija predvode strijelce, Perišić asistente
Ekvadorac Enner Valencia i Francuz Kylian Mbappe predvode ljestvicu strijelaca SP-a s po tri pogotka. Po jedan manje postiglo je 12 igrača, a među njima je i naš Andrej Kramarić.

Jedan Vatreni u vrhu je i liste najboljih asistenata, Ivan Perišić skupio je dvije, a osim njega to je uspjelo još petorici nogometaša.

Možda ste propustili...

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike