Osijek
PRVI STANAR NOVOG CENTRA

Osječki sajam prijeći
će pod okrilje Županije
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Povezat će se strateška važnost Gospodarskog centra i višegodišnje iskustvo Osječkog sajma

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija još će jednom međusobno "poravnati račun". Županija je predložila da "pod svoje skute" preuzme tvrtku Osječki sajam. Razlog je jasan - Županija privodi kraju projekt izgradnje Gospodarskog centra - prostor je to na kojemu će se kroz izgradnju poduzetničke infrastrukture osigurati prostor za manifestacije, kongresna događanja, ali i sajmove.


Osječki sajam tvrtka je u stopostotnom vlasništvu Grada, u svojih 25 godina postojanja bavi se organiziranjem sajamskih priredbi, izložbi i smotri. Cijelo to vrijeme tvrtka se veže uz prostor Pampasa, no ondje su oni zapravo bili - podstanari. Dugo je stoga tinjala ideja da Osijek, kao grad koji sajmovanje kao tradiciju ima upisano u svojoj povijesti, dobije novi specijalizirani prostor za održavanje sajamskih priredbi.

U ožujku prošle godine započeta je realizacija projekta Gospodarskog centra, tri mjeseca kasnije na parcelu nedaleko od sportskog aerodroma ušla je građevinska operativa, a sada se privode kraju radovi na prvom od nekoliko planiranih objekata - multifunkcionalnoj dvorani u kojoj će izložbeni prostor biti smješten u prizemlju i imati površinu od 1749 četvornih metara.

 

Kako bi se omogućilo i provođenje poslovnih aktivnosti iz Županije su Gradu predložili da se poveže "strateška važnost Gospodarskog centra i višegodišnje iskustvo tvrtke Osječki sajam", odnosno da Grad prenese na Županiju stopostotno vlasništvo. Grad Osijek, kao jedini osnivač, u posjedu je jednog (jedinog) poslovnog udjela u nominalnom iznosu od 250 tisuća kuna. Prijenos ovog poslovnog udjela bit će bez naknade.

 

Ne bi to bio prvi takav slučaj. Ideja o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda, prije svega voća, u temperaturnom režimu, dugo se valjala na ovim prostorima, pa je tako 2007. godine registrirana tvrtka ULO hladnjača d.o.o., osnivači su u jednakim omjerima bili Županija i Grad. Objekt hladnjače sada je dovršen, također u režiji Županije, pri čemu je formirana nova tvrtka. U međuvremenu kako bi se olakšala procedura, Grad Osijek prepustio je Županiji svoj suvlasnički udjel u ULO hladnjači, a na njezinim osnovama je nakon toga izrasla sadašnja tvrtka koja će upravljati hladnjačom - Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Također, dugi niz godina Županija i Grad Osijek bili su u jednakim omjerima osnivači/vlasnici osječkog HNK-a. To se od jesenas promijenilo, Županija je u cijelosti na Grad Osijek prenijela svoja osnivačka prava.

U sva tri primjera sve je provedeno dogovorno, zajedničkim odlukama, obrazloženje je gotovo jedinstveno - pojedinačno vlasništvo nužno je radi lakšeg ostvarenja različitih projekata.

Dario Kuštro

PET ZAPOSLENIH, ŠEST SAJMOVA


Osječki sajam tvrtka je koja, prema izvješću o poslovanju za 2021. godinu, ima petero zaposlenih, ostvaren je pozitivni financijski rezultat u iznosu od 6500 kuna. Ove su godine organizirali šest sajmova u četiri termina. Prepoznatljivi su po Proljetnom i Jesenskom sajmu, ali i po specijaliziranom Sajmu lova i ribolova. Osječki sajam suorganizator je i vrlo omiljenog Sajma antikviteta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike