Osijek
ZAVRŠENA DOKUMENTACIJA ZA DVORAC EUGENA SAVOJSKOG

Za izradu projekta potrošili 50 kg papira, za realizaciju potrebno 100 milijuna kuna
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Sve je spremno za početak obnove dvorca Eugena Savojskog u Bilju, dokumentacija je pripremljena – kazali su jučer načelnik općine Bilje Željko Cickaj i ravnateljica Kulturno-razvojnog centra općine Bilje Ivana Plaščak, a župan osječko-baranjski Ivan Anušić potvrdio da se nadaju vrlo skorom pronalaženju financijskih sredstava da bi se u taj opsežan posao krenulo.



Na završnoj su konferenciji izvijestili o tijeku izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu dvorca – zajedničkog projekta Županije i Općine, pokrenutog, čulo se, upravo dolaskom Anušića na čelo Županije. Prof. Jasna Horvat održala je prezentaciju (koju je izradila sa suradnicom Josipom Mijoč) "Interpretacijske studije prostora" o budućoj namjeni povijesnog spomenika vojskovođe Savojskog kao objekta kulturne, turističke, obrazovne i gospodarske namjene jer taj će objekt zasigurno ostvariti svoj potencijal kulturnog turizma u ponudi stočne Hrvatske. U njemu će se, naime, naći i izložbeni prostor, suvenirnica, luksuzni smještaj, uređen okoliš… Osigurano je s nepovratnih 1,88 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost projekta 2,216 milijuna kuna.

- Pedesetak kilograma teška je izrađena dokumentacija. Od 2006. se bavim idejom obnove dvorca, ali je dolaskom župana pao dogovor, nakon ozbiljnog razgovora o zajedničkoj obnovi dvorca, za što je trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose, da od Hrvatskih šuma postane zajedničko vlasništvo Županije i Bilja. Sada je pred nama misija osiguravanja, procjenjuje se, sto milijuna kuna potrebnih za obnovu. Riječ je o velikom novcu, ali i o velikom i važnom turističkom projektu. Kroz urbanu aglomeraciju uspjeli smo izraditi projekt koji će dati smisao i namjenu našem dvorcu – pojasnio je zadovoljno Cickaj, istaknuvši kako je ovo najveći projekt koji se provodi na području Županije.

- Prioriteti su nam obnova povijesne i kulturne baštine, a dvorac to jest. Obnavljamo dvorac u Našicama, obnovljen je dvorac u Tikvešu, a obnova ovoga biljskog bitna je za Slavoniju i Baranju. Vrlo brzo ćemo početi s obnovom, tražiti novac kroz fondove. Tu smo mi, Općina i Županija, a računam i na Ministarstvo kulture, fondove Europske unije i one koji imaju obvezu sudjelovati u ovakvim projektima – poručio je Ivan Anušić. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike