Regija
AKCIJA OSNOVNOŠKOLACA

Učenici prikupili više od 4000 kg papira za otpad
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Na baranjskom odlagalištu u sklopu miješanog otpada završi oko 1000 tona papira godišnje
BELI MANASTIR - Vaga je pokazala 607 kilograma prikupljenog starog papira. Sreći učenicima 6.a razreda belomanastirske OŠ Dr. Franje Tuđmana nije bilo kraja.

Predsjednik razreda Jan Šimunić ponosno je pozirao ispred kamera. - Papir smo počeli prikupljati odmah nakon što smo dobili kontejner. U njega smo nastojali stavljati što manje kartona. Naučili smo da je recikliranje važno kako bi priroda ostala očuvana - rekao je, sretan što je njegov razred osvojio putovanje na Plitvička jezera.

Tamo će ići zajedno s učenicima OŠ Šećerana, Područnog odjela Branjin Vrh, koji su prikupili 554 kilograma starog papira. Dar je to Grada Belog Manastira, koji ‘‘nije ostao dužan‘‘ ni drugoplasiranim razredima. U suradnji s Baranjskim čistoćom, naime, oni će dobiti novu informatičku opremu. Sve skupa odvijalo se u sklopu projekta prikupljanja starog papira pod nazivom "Papir recikliramo, u budućnosti profitiramo!", čiji je slogan "Razvrstaj smeće, posadi cvijeće, što više papira skupi i na put se uputi!". Pokretač i nositelj tog projekta je Grad Beli Manastir, a partner Baranjska čistoća koja je ustupila spremnike i koja će propisno zbrinuti prikupljeni stari papir.

- Cilj cijelog projekta je poticati učenike i njihove obitelji na razvrstavanje otpada. Imat ćemo i simbolično druženje za sve one koji su se uključili u akciju, a koji nisu osvojili neku od nagrada. Premašili su sva naša očekivanja, a već iduće godine nagrade će biti još izdašnije, ali će akcija trajati dulje - rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u projektu.

Inače, učenici dviju belomanastirskih osnovnih škola, OŠ Dr. Franje Tuđmana i OŠ Šećerana iz istoimenog belomanastirskog prigradskog naselja, u nekoliko su dana prikupili 4224 kilograma starog papira. A koliko to znači Baranjskoj čistoći, rekao je Damir Paulić:

- Na jedinom baranjskom legalnom odlagalištu, ovom u Belom Manastiru, godišnje završi približno 1000 tona starog papira. Problem je u tome što on završi u miješanom komunalnom otpadu - kaže, dodajući kako redovnim putem Baranjska čistoća prikupi samo 400-tinjak tona otpada godišnje. Kaže kako je svaki papirić bitan, pa upravo stoga podupiru slične akcije i projekte.

Ivica Getto
Stari papir je iznimno vrijedna sirovina
Paulić ponavlja kako baranjske jedinice lokalne samouprave daju mnogo novca zbog kazni zbog velike količine miješanog otpada. Među tim otpadom je i papir. ‘‘Grehota je što velike količine papira završavaju među miješanim komunalnim otpadom. Tim više što je to vrijedna sirovina čija se cijena kreće od 200-tinjak do 1200 kuna po toni‘‘, kaže, dodajući kako mu je žao što pravne osobe, kako bi išle ‘‘linijom manjeg otpora‘‘ i imale što manje troškova, papir odlažu kao miješani otpad, što Baranjskoj čistoći predstavlja ne tako mali problem. Nada se da će buduće generacije shvatiti važnost razvrstavanja otpada, zbog čega podupiru slične akcije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike