Ekonomija
PROJEKT ECOMANAGER, SUFINANCIRAN NOVCEM EUROPSKE UNIJE:

Održivije upravljanje šumama i podizanje nivoa mogućnosti raspolaganja resursima
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Projekt Ecomanager – održivo upravljanje bioraznolikošću šuma, vrijedan 136 milijuna kuna, provodi se na području Republike Hrvatske, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.



U povodu toga nedavno je održana konferencija projekta Ecomanager, čiji su korisnik Hrvatske šume d.o.o., a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja suradnik u projektu.

Cilj je, između ostalog, izrada šumskogospodarskih planova upravljanja ekološkom mrežom i zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj.

Projekt se provodi na području Republike Hrvatske s ciljem osiguranja održivog upravljanja bioraznolikošću u šumskom dijelu područja Natura 2000 izradom šumskogospodarskih planova kao planova upravljanja ekološkom mrežom.

"Ponosan sam na projekt Ecomanager jer je njegova važnost iznimna. Ecomanager podiže kvalitetu našeg rada i mogućnost rasplaganja resursima na viši nivo", izjavio je tom prigodom Krunoslav Jakupčić.

S ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je preuzela obvezu upravljanja ekološkom mrežom (EM), koja obuhvaća oko 37 % kopnenog teritorija i 16 % obalnog mora. Hrvatska se odlučila upravljanje područjima EM Natura 2000, koja se nalaze unutar šuma i šumskih zemljišta kojima upravljaju Hrvatske šume d.o.o., integrirati u proces gospodarenja šumama.

“Treba naglasiti da je pozitivna posljedica i rezultat toga doprinos Hrvatskoj u ostvarivanju dvaju ciljeva, a to su klimatski ciljevi i cilljevi za bioraznolikost”, naglasila je Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju uime Ministarstva poljoprivrede.

Zdenka Rupčić
Dosad su izrađena 92 programa
Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode uime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer izjavio je: “Ključni ciljevi koji su pred nama su zaštita 30 posto kopna i mora, što na kopnu već imamo ostvareno, ali i stavljanje 10 posto pod strogu zaštitu”, naglasio je Kreitmeyer. Dosad su izrađena 92 programa gospodarenja gospodarskom jedinicom s planom upravljanja područjem ekološke mreže od njih 167, što čini 8,34 % ukupnog područja ekološke mreže Natura 2000 u RH.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike