Crna kronika
MEĐUNARODNA AKCIJA NA VIŠE KONTINENATA

Diljem svijeta policija zaplijenila lažnu robu vrijednu 3,8 mil. eura
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Srušeno je 12.526 web-stranica koje su se diljem planeta koristile za distribuciju i hostiranje ilegalnog sadržaja

U 13. akciji pod nazivom "In Our Sites", operaciji koju koordinira Europol za rušenje web-stranica koje nude krivotvorenu robu ili su uključene u internetsko piratstvo, sudjelovalo je 27 zemalja. Operacija, koju podupiru Eurojust i INTERPOL, cilja, istražuje i zapljenjuje web-mjesta na kojima se nalazi niz nedopuštenih sadržaja. Glavni problemi i dalje su kršenje intelektualnog vlasništva nad zaštitnim znakovima, kao i na sadržaju zaštićenom autorskim pravima dostupnom na televiziji internetskog protokola (IPTV) i uslugama streaminga filmova, peer-to-peer platformama za dijeljenje i hosting web-stranicama.



- Od ovogodišnjeg Cyber ​​ponedjeljka agencije za provođenje zakona na nekoliko kontinenata oborile su 12.526 web-stranica, isključile 32 poslužitelja koja su se koristila za distribuciju i hostiranje ilegalnog sadržaja za 2294 televizijska kanala i zatvorile 15 internetskih trgovina koje prodaju krivotvorene proizvode na stranicama društvenih medija. Zaplijenjeno je 127.365 krivotvorenih proizvoda - odjeće, satova, obuće, dodataka, parfema, elektronike i maski za telefone u vrijednosti većoj od 3,8 milijuna eura. Tijekom akcije raspisano je 10 naloga za pretrese, a 14 osoba privedeno je za kaznena djela protiv intelektualnog vlasništva. U jednoj konkretnoj akciji španjolska policija uhitila je četiri osobe, a jedna je službeno optužena. Glavni osumnjičenik u toj istrazi zarađivao je i do 150.000 eura mjesečno i vodio raskošan život u luksuznoj kući, vozio skupe automobile i odlazio na ekstravagantne odmore diljem svijeta. Kriminalna mreža posvetila se velikom marketingu i distribuciji piratskih audiovizualnih sadržaja na internetu. U sklopu operacije španjolska policija isključila je 32 servera na kojima se nalazio nedopušten sadržaj i zaplijenila gotovinu, dokumente i dva luksuzna vozila - doznajemo iz EUROPOL-a.

Bugarska jedinica za kibernetički kriminal istraživala je kriminalnu mrežu koja je koristila Facebook račune i web-stranice za prodaju krivotvorene odjeće koja imitira poznate robne marke. U koordiniranoj akciji obavljene su brojne pretrage kuća te je otkrivena radionica sa strojevima za šivanje i reljefiranje. Vlasti su zaplijenile lažne naljepnice, etikete poznatih robnih marki, nebrendirane artikle spremne za obradu, 600 krivotvorina vrijednih 35.000 eura i vatreno oružje u ilegalnom posjedu.

Iz EUROPOL-a ističu kako navedena otkrića još jednom pokazuju da se proizvodnja krivotvorenih proizvoda sve više odvija unutar Europske unije. Dodatno, naglašavaju rastuće preklapanje kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva s utajom poreza i pranjem novca. Rezultati ove operacije služe kao podsjetnik građanima da budu posebno oprezni kada kupuju na mreži kako bi izbjegli kupnju krivotvorenih proizvoda preko nedopuštenih platformi. Ne samo da takvi nezakoniti proizvodi mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače, već prihodi mogu poslužiti i kriminalnim mrežama uključenim u druge oblike kriminala.

Internet ovim kriminalcima nudi određenu razinu anonimnosti i mogućnost prikrivanja tragova. Njegova priroda bez granica olakšava kriminalne aktivnosti koje se uglavnom odvijaju na međunarodnoj razini. Domena, IP adresa ili server mogu biti registrirani u jednoj zemlji, bankovni račun za plaćanje u drugoj, dok se paketi šalju iz treće zemlje. Ovo često orkestriraju kriminalci koji se ne nalaze ni u jednoj od ovih jurisdikcija.

Sandra Lacić
KRIMINALCI PROFITIRAJU I OD REKLAMA
Skupine organiziranog kriminala često koriste etablirane platforme društvenih medija za promicanje svojih web-stranica i usmjeravanje potencijalnih potrošača na platforme za internetsku prodaju. Web-stranice koje nude nedopuštene proizvode također mogu profitirati od reklama. Povremeno, čak i prestižne robne marke mogu slučajno objaviti svoje oglase na takvim domenama, što može izazvati štetu reputaciji i gubitak ulaganja. U određenim slučajevima oglasi postavljeni na komercijalnim platformama (koji krše prava intelektualnog vlasništva) mogu potrošača izložiti zlonamjernom ili špijunskom softveru.

Glavni osumnjičenik iz Španjolske mjesečno je zarađivao do 150.000 eura

Možda ste propustili...

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike